Film

Skribent

MovieZine

2 december 2023 | 23:00

Nu på Netflix: 2022 års mest chockerande svenska film splittrar tittarna

"Överskattad" eller "galet bra"? Streamingtjänsten har just fått in den trefaldigt Oscarsnominerade dramakomedin från Sverige.
Man kan hata den eller älska den. Men "Triangle of Sadness" är en film som inte lämnar någon oberörd.
 
Filmen från 2022 är regisserad av Ruben Östlund, tidigare hyllad för festivalfavoriter och Guldbaggevinnare som "Turist" och "The Square". Med sin senaste dramakomedi driver han med de rika och berömda, genom att vända upp och ned på rollerna.
 
Tittarna får följa ett par unga modeller (spelade av Harris Dickinson och Charlbi Dean) som får åka lyxkryssning med överklassen. Ombord finns bland annat kaptenen spelad av Woody Harrelson. I rollistan finns också svenska Henrik Dorsin och Carolina Gynning.
 
 
"Triangle of Sadness" både roade och chockade premiärpubliken i Cannes 2022. Den kanske mest omtalade scenen är en obarmhärtig spykavalkad som pågår i en kvart, där matförgiftade passagerare kaskadkräks och halkar omkring i sin egen avföring.
 
Sedan gick den och blev nominerad till 3 Oscars, bland annat för Bästa film och Bästa regi. Som sagt, det här är en film som inte liknar mycket annat du sett.
 
Men vad tycker tittarna som just har upptäckt den på svenska Netflix?
 

Tänkvärd och bisarr

 
I Facebookgruppen Bäst på Netflix råder delade meningar kring filmen. Flera är positiva: "Jag tyckte den var helt bisarr men bra, ingen dussinfilm precis" skriver en person.
 
"Jag gillar det "Roy Anderssonska", det surrealistiska i Rubens filmer. Helt ok film" tycker en annan.
 
"Jag skrattade så jag nästan grät emellanåt. Galet bra enligt mig" berättar en tredje. Någon annan säger: "Sevärd! Delvis äcklig. En mängd tankeställare."
 
"Som vanligt levererar Ruben Östlund en film i hög klass. En film som är både lite rolig och lite tragisk, samt tankeväckande."
 
 

"Bland de mest överskattade filmerna"

 
Sen finns det de tittare som absolut inte fastnade. "Urdålig", "vilken skitfilm" och "överreklamerad tjafsfilm", lyder några av de missnöjda kommentarerna.
 
"Jag tyckte den var bland de mest överskattade filmer jag sett" klagar en tittare.
 
Ytterligare en person stämmer in: "Håller med, så otroligt överskattad. Så tråkig, konstig och tramsig".
 
 
Vad tycker du om "Triangle of Sadness"? Kommentera nedan.
| 2 december 2023 23:00 |