Film

Skribent

MovieZine

14 december 2023 | 13:00

Nu på Netflix: Superhjältefilmen i svensk regi blev förra årets mest hånade

15% på Rotten Tomatoes! Men är den verkligen så kass som kritikerna säger?
Det finns bra serietidningsfilmer, det finns dåliga serietidningsfilmer... och sen finns "Morbius". Har du lyckats med att missa en av 2022 stora snackisar på bio så hittas den nu på Netflix.
 
Jared Leto spelar huvudrollen, en antihjälte från Marvel-serierna som bär på en sällsynt blodsjukdom. I sin jakt på botemedel råkar han bli ett vampyrliknande monster som nu behöver blod för att överleva. Filmen är en Sony-produktion och spelar i samma värld som "Spider-Man"-filmerna och "Venom". So far, so good.
 
 

It's morbin' time!

 
Visst blev "Morbius" omtalad, men kanske av helt fel anledningar. Det är nämligen en rätt rutten film där inte mycket funkar som det ska.
 
Många kritiker var överens om att den svenske regissören Daniel Espinosa hade missat allt som gör superhjältefilmer kul. "Fantasilöst och högtravande... ett sömnpiller" skriver MovieZines recensent och delar ut betyget 1.
 
Men sedan hände något. Ett meme med texten "It's morbin' time!" började spridas online och filmvärlden roades stort. Det är inte ens en replik som finns med i själva filmen, men den gav "Morbius" en rejäl skjuts i det popkulturella medvetandet. Filmen fick till och med göra en (kort) comeback på amerikanska biodukar då den hade blivit en sådan snackis.
 
 

Publiken håller inte med kritikerna

 
Hjälpte det? Knappast. Filmen drog in 167 miljoner dollar på en budget av ca 80 miljoner. Inte en tung kassaflopp men inte heller en framgång.
 
Däremot verkar publiken inte helt överens med kritikerna om att "Morbius" suger. På betygssajten Rotten Tomatoes gav kritikerna 15% positiva omdömen medan publikens motsvarande betyg är höga 71%.
 
Vem håller du med? Nu finns "Morbius" att streama på Netflix - berätta för oss sedan här i kommentarerna vad du tyckte!
 
| 14 december 2023 13:00 |