Idag är det läge att bänka er framför Netflix.
Brian De Palmas hyllade gangsterepos ”Scarface” från 1983 streamar nämligen på Netflix.
Filmen är en remake av Howard Hawks riktigt bra ”Scarface – Chicagos siste gangster” från 1932 och De Palma lyckas allt som oftast ge det en egen prägel. Filmen är våldsam, rolig och i sin helhet tragisk om en småkriminell kubansk flykting som flyr Castrodiktaturen i Kuba för att hitta lyckan i Amerika. Det ena leder till det andra och plötsligt har Tony Montana (Al Pacino) jobbat sig upp till att bli stadens störste gangsterkung. På bekostnad av allt annat. I övriga roller syns Michelle Pfeiffer, Steven Bauer, Mary Elizabeth Mastrantonio och Robert Loggia med flera.
Vid Golden Globes nominerades filmen till Bästa dramafilm och Al Pacino till Bästa manliga huvudroll. Filmen har blivit något av en kultfilm och lyckas såväl beröra som underhålla med sin samhällskritik och snabba, intensiva våld. Dessutom är den med på IMDb:s topp 250 lista över tidernas bästa filmer. Soundtracket hör dessutom till det bästa som visats på film, fin blandning av Giorgio Moroders prisbelönade instrumentala stycken och 80-talspop som sätter rätt stämning.
Helt problemfritt har det emellertid inte varit
Redan vid filmens inspelning var man rädd att kliva folk på tårna, genom att majoriteten av de kubanska karaktärerna faktiskt inte spelas av karaktärer från Kuba och framställs som kriminella. För att motverka detta la De Palma in ett meddelande i filmens början som förklarar att ”filmen representerar inte majoriteten av de hårt arbetande och laglydiga kubanerna”.
Trots detta hamnade man i blåsväder hos The Guardian så sent som 2008, vid filmens 25-årsjubileum. ”Scarface” kallas här för ”en olycksalig ikon” och man menar att ”verklighetens kubaner har i flera årtionden förknippats med de kriminella på grund av hur de framställs i filmen”. Det hela ledde till stämning och där flera sidor uttalade sig, bland annat Oliver Stone, som i The Vulture menade att filmen visar hederliga kubaner genom Tony Montanas mor och syster som inte är inblandade i hans livstil.
Det är en komplicerad fråga helt klart, men oavsett så rekommenderar jag att ni kollar in ”Scarface”, för det är en riktigt bra film vare sig den porträtterar minoriteter rättvist eller ej.
Njut av en av filmens många bra låtar medan du funderar över den frågan.
Läs också: Al Pacino väljer sin favoritroll: ”Inget kommer i närheten av den”
Läs också: Al Pacinos klassiska bankrån-thriller fyller 50