Film

Skribent

MovieZine

12 april 2024 | 16:00

Nu på HBO Max: ”Välgjort och energiskt” när Spielberg-klassiker får remake

Men kan den mäta sig med originalet?
2023 års version av ”Purpurfärgen” har just nått streamingtjänsten HBO Max, knappt tre månader efter sin svenska biopremiär.
 
Filmen i regi av Blitz Bazawule är tekniskt sett inte en remake av Steven Spielbergs klassiska 80-talsdrama, utan en adaption av Broadway-musikalen. Den var i sin tur baserad på Alice Walkers roman ”Purpurfärgen” och piffade upp storyn - om en ung svart kvinna som växer upp i tidiga 1900-talets amerikanska sydstater - med sång och dans.
 
Att föra över detta till bioduken gav både styrkor och nackdelar, tyckte MovieZines recensent Lucas Mass:
 
”Själva musikalaspekten är både den starkaste delen med nya ”Purpurfärgen”, men även det som ibland sänker filmen från att nå känslomässiga höjder. Sångerna och de fantastiska prestationerna står för filmens mest minnesvärda ögonblick och de är upplyftande och triumferande. Det blir bara ett problem när manuset sen försöker växla tillbaka till det mörka misshandelsdramat."
 
Samtidigt bjuds vi på magnifika prestationer, dels av ”American Idol”-vinnaren Fantasia Barrino som gör sin storfilmsdebut, och Danielle Brooks som bidrar med humor och filmens starkaste musikalsekvenser. Brooks blev även Oscarsnominerad för sin roll som Sofia - samma roll som Oprah Winfrey spelade i Spielbergs film.
 
Vid en jämförelse blev Steven Spielbergs adaption både mer kritikerrosad och nominerad till 11 Oscars (även om den inte vann en enda). Tydligt är dock att det är två helt olika filmer, även om de berättar samma starka och sevärda historia.
 
"Purpurfärgen" hittas från och med idag på HBO Max.
| 12 april 2024 16:00 |