Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

13 december 2023 | 08:00

Nu på bio: "Wonka" är vinterns charmigaste familjefilm

"Wonka", filmen om Roald Dahls excentriske karamellkung Willy Wonka, är äntligen här och den kommer med varma rekommendationer.
MovieZines recensent Alexander Kardelo gav "Wonka" ett toppbetyg, för trots några skavanker tycker han att filmen "har en tidlös charm som känns igen från 50-talets musikaler och 60-talets otecknade Disneyfilmer. Ett äventyr som gärna sprudlar av berättarglädje, ett kreativt bildspråk och en positiv anda där allt är möjligt."
 
Alexander kunder heller inte slita blicken från Timothée Chalamet "i en roll han är som klippt och skuren till att spela. Han visar på en komisk begåvning som vi sällan fått se innan, och prickar in varenda detalj och manér. Ett proffs uti fingerspetsarna."
 
Men "Wonka" ser inte bara bra ut. I en intervju med People berättade regissören Paul King att det åts stora mängder choklad under inspelningen:
 
- Vi hade en otrolig chokladmakare. Hon gjorde dessa otroliga blandningar och vi smakade på dem. De smakade mycket bättre än de behövde, eftersom skådespelare är bra på att låtsas, men miraklet var att de smakade precis lika bra som de såg ut.
 
Enligt egen utsago gick King upp ungefär 23 kilo.
 
"Wonka" går upp på svenska biografer precis exakt idag, den 13 december.
 
| 13 december 2023 08:00 |