Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 oktober 2023 | 06:00

Nu börjar julfilmerna dyka upp i tv-utbudet! Will Ferrell först ut

Kan någon ringa TV6 och meddela att det bara är oktober?
Halloween? Schmalloween! Det finns de som bara väntar på att få korka upp glöggen, ställa fram granen och börja streama Mariah Carey. Det må vara 71 dagar kvar till julafton men nu börjar de första julfilmerna dyka upp i tv-utbudet. Will Ferrell inleder denna - härliga eller hopplösa? - trend redan ikväll med komedin "Elf".
 
Ferrell var absolut inget välkänt namn när han fick huvudrollen som den naiva tomtenissen. Men han hade satt avtryck i komedigenren med flera biroller i filmer som "Zoolander" och "Austin Powers", för att inte nämna den populära amerikanska tv-långköraren "Saturday Night Live".
 
Rollen som Buddy var länge tänkt för en annan komisk talang: Jim Carrey. Han fick som bekant leda en annan julkomedi med 2000 års "Grinchen - julen är stulen". Tur för oss, Will Ferrell är oersättlig i sin första stora huvudroll, och stal publikens hjärtan som den godhjärtade karaktären som försöker hitta sin far i New York.
 
År 2014 pratades det till och med om en uppföljare. Men Ferrell tackade nej till en saftig julbonus på 29 miljoner dollar och där dog de planerna.
 
Jon Favreaus "Elf" har nu 20 år på nacken och har blivit en stor och kär julklassiker. Sen kan man debattera om det är för tidigt att börja med julfilm redan i oktober... Men om det är din grej så hittar du filmen ikväll på sexan. Håll Aladdinasken och pepparkakorna nära till hands.
 
Här kan du se "Elf":

• Ikväll 18:00 i TV6
• Streama på HBO Max
• Streama på Prime Video
 
| 14 oktober 2023 06:00 |