Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

25 augusti 2017 | 17:00

Nu är den här: "The Tick" - en superhjälteserie utöver det vanliga

Den actionkomiska satirhjälten i blått har återuppstått - "The Tick" är här för att rädda dagen en tredje gång. MovieZine har sett de sex nya avsnitten.
"The Tick" är något av en dumsmart superhjälteserie, som vid en första anblick kan verka superfjantig. Men det är en slags genomtänkt fjantighet, som på ett smart sätt blir väldigt underhållande i längden. En superhjälteserie utöver de vanliga, helt enkelt.
 
Med endast dryga 20 minuter per avsnitt går det snabbt att avverka den första halvan av säsongen, som nu finns tillgänglig för allmän beskådan direkt i Amazon Prime-appen (andra halvan dyker upp under 2018).
 
Året var 1986, då en ung Ben Edlund (som fortfarande gick på High School) fick i uppdrag att teckna en maskot för en serietidningsaffärs nyhetsbrev. Han skapade "The Tick", som efter en tid fick mer och mer plats i affärkedjans nyhetsbrev. 
 
Två år senare finanserade affärskedjan själva en svartvit serietidning med "The Tick" och därfefter var bollen i rullning.
 
 
1994 slog "The Tick" igenom på bred front som störst, när Fox Network började visa den animerade versionen av den blå superhjälten under lördagsmorgnarna. Serien höll ut under tre säsonger och har sedan dess visats om och om igen på olika tv-kanaler världen över.
 
 
2001 försökte Fox Networks sig på en live-version av den animerade serien, med Patrick Warburton ("A Series of Unfortunate Events", "Rules of Engagement") i huvudrollen. Men efter endast nio avsnitt skrotades serien, vilket de flesta antog markerade slutet för superhjälten "The Tick".
 
 
Drygt femton år senare meddelade lyckligtvis Amazon Prime att de tänkte låta Ben Edlund ge "The Tick" en ny chans som en live-actionserie. Amazon är likt Netflix och HBO inte bundna till samma rigorösa regler när det kommer till vad som får och inte får visas på tv. Det har dessutom, minst sagt, hänt en hel del på specialeffektssidan sedan det förra försöket. Jag misstänker att årets upplaga av "The Tick" kommer att tas väl emot. 
 
Visst, det dyker upp en och annan b-effekt som säkert hade kunnat göras bättre med en större budget. Samtidigt så känns det i sig som en metakommentar över superhjältegenrens fixering av coola och påkostade actionsscener - med haltande manus som bieffekt. Eller för all del, grymma drakscener i "Game of Thrones" med manusmässiga logik-luckor som följd.
 
Men var lugn, det blir lite mordisk action i "The Tick" också - speciellt när superhjälten Overkill introduceras och lever upp till sitt superhjälte-namn.
 
 
Kommer du att ge Amazon Primes nya "The Tick" en chans?
| 25 augusti 2017 17:00 |