Film

Skribent

Alexander Kardelo

10 oktober 2022 | 17:00

Notre Dame brinner i två projekt i höst

Den bioaktuella franska katastroffilmen får snart sällskap av en Netflixserie.
Den förödande branden i katedralen Notre Dame år 2019 har gett flera filmmakare eld i baken. Av en slump tacklas det brännheta ämnet (pun intended) i både en biofilm och en tv-serie inom loppet av bara några veckor.
 
Hela Frankrike höll andan när Paris stolthet och ett av världens mest besökta turistmål stod i lågor påsken 2019. Vinden hade antänts, och 850 år av konst och historia riskerade att gå upp i rök. För brandmännen blev det en svettig natt, minst sagt, när de riskerade sina liv vid ett ytterst komplicerat släckningsarbete.
 
 
Bioaktuella ”Notre-Dame brinner” är nagelbitaren som skildrar katastrofen ur flera perspektiv. Regissören Jean-Jacques Annaud ("Sju år i Tibet") använder sig effektivt av alla Hollywoodgrepp för att skapa stor dramatik, och bygger upp en stressnivå som slår i höjden. Vi rekommenderar verkligen att se den på stor duk.
 
Jag ser ändå fram emot att få ännu mer fördjupning i historien, och det dröjer inte länge innan en rykande färsk miniserie finns att streama.
 
I Netflix-serien ”Notre-Dame” kommer vi få möta ett antal män och kvinnor som tampas med branden men också drama i det privata livet medan elden sprider sig. Serien i sex avsnitt, som alla utspelar sig under en och samma natt, finns att streama den 19 oktober. Här är trailern:
 
 
| 10 oktober 2022 17:00 |