Berlin 2024

Skribent

Jonathan Enochsson

18 februari 2024 | 10:00

Norska Renate Reinsve är Berlins okrönta drottning

Renate Reinsve är minst sagt het i Europa, den norske skådespelaren är aktuell med två stycken premiärer på Berlins filmfestival.
Hemma i Norden är Renate Reinsve kanske mest känd från Joakim Von Triers kritikerälskling "Världens värsta människa". Filmen visades på på Stockholms filmfestival, hyllades världen över och Renate vann bland annat en BAFTA för bästa huvudroll.
 
Hon nöjde sig inte med att krossa alla förväntningar bland europeiska kritiker, hon har anlänt i Berlin för att representera två av festivalens största publikmagneter, ”A Different Man” och ”Another End”. I filmerna spelar hon mot stora namn som Gael Garcia Bernal och Sebastian Stan, men inte nog med det, hon dominerar båda filmerna med sina rolltolkningar.
 
 
I ”A Different Man” spelar hon den sprudlande pjäsförfattaren Ingrid, vars moraliska svängningar driver filmens diskussion och tema. I "Another End" utgör hon värdinna för Garcias avlidna fru, vars medvetande överförs till Renates karaktär under en begränsad tid. Hon stjäl även här showen, genom att demonstrera en enorm kapacitet som skådespelare. Hon spelar i praktiken två skilda roller, en när hon är övertagen av Garcias fru och en när spelar sin egna karaktär. Båda dessa roller är dessutom väsenskilda från karaktären i "A Different Man".
 
Reinsve har lyckats skapa en stor närvaro på årets Berlinale och jag skulle bli förvånad om vi inte får se henne i fler och större roller framöver.
 
Kolla in trailern till "Anther End" här:
 

Läs Moviezines recension av "A Different Man" här.

| 18 februari 2024 10:00 |