Serie

Skribent

MovieZine

7 november 2022 | 16:30

Norska thrillerserien "Ammo" på väg till Disney+

Miniserien i sex delar, med Nicolai Cleve Broch och Bianca Kronlöf i huvudrollerna, är den första inköpta nordiska serien som exklusivt lanseras på Disney+.
I dag har Disney+ offentliggjort att thrillerdramat ”Ammo” snart har premiär i Sverige. ”Ammo” är den första inköpta lokalproducerade nordiska serien som får exklusiv premiär på Disney+ i Sverige, Danmark, Finland och på Island.
 
Serien beställdes ursprungligen av TV 2 i Norge där den hade lokal premiär i oktober, och belyser paradoxen med Norges dubbla roller som en fredssträvande nation samt en vapenproducent och exportör.
 
 

Olaglig AI-teknologi leder till dödlig strid

 
”Ammo” följer huvudpersonen Bjørn (Nicolai Cleve Broch), en naiv affärsman som rekryteras för att arbeta i den norska vapenindustrin. Det är en industri som står på tröskeln till en revolution: artificiell intelligens. På grund av en tidigare skandal har Bjørn varit persona non grata i affärsvärlden men växer snabbt till en stigande stjärna i ett av de största familjedrivna företagen i Norge, AGR, där han får förtroende att ansvara över ett stort handelsavtal med den franska militären.
 
När affären är på väg att gå i hamn upptäcker Bjørn att tekniken som han nu är ansvarig för är olaglig och att han enbart rekryterats för att vara syndabock ifall myndigheterna upptäcker oegentligheterna. När ett militärt uppdrag går fruktansvärt fel som en direkt följd av tekniken Bjørn är på väg att sälja, kan Bjørn bara rentvå sitt namn genom att gå in i en dödlig strid mot mäktiga motståndare. Och i den kampen… vem har Bjørn råd att lita på?
 
 

"Jag blev helt förbluffad"

 
- Idén kom efter att jag sett en dokumentär om människor som arbetade i den norska ammunitionsproduktionen. Jag blev helt förbluffad över att det är ett normalt arbete med vardagliga problem samtidigt som de tillverkade något som är så skadligt för många samhällen världen över. I Norge tenderar vi att se oss själva som en fredsnation, men vi är lika mycket en olje- och vapennation, säger huvudrollsinnehavaren Nicolai Cleve Brosch, som skapade serien tillsammans med exekutiva producenten Ole Marius Araldsen.
 
”Ammo” är regisserad av Eirik Svensson (”Det största brottet”, ”Unga och lovande”). Nicolai Cleve Broch (”Morden i Sandhamn”, ”Beforeigners”, ”Mellan oss”) medverkar i serien, ackompanjerad av skådespelerskan Bianca Kronlöf (”Gryn”, ”Tunn is”), Bjørn Floberg (”Drottning Margareta”, ”Kingsman: The Secret Service”) och Slimane Dazi (”Ousekine”).
 
 
Serien får premiär på Disney+ den 23 november.
| 7 november 2022 16:30 |