PODCAST

Skribent

Fabian Nordlander

13 maj 2015 | 13:00

Nörden & Jag: Doctor WHO?

Det finns ett fenomen, ett enormt fenomen. Det konsumeras och älskas över hela världen, det är nördarnas religion och det är nog bara Star Wars som kan konkurrera med dess merchandise. Fenomenet är “Doctor Who”. Men varför vet så få svenskar om det?
”Doctor Who” är en TV-serie från engelska BBC som existerat sedan 60-talet. Den har en helt egen mytologi som kan fylla volymer av böcker, den har egna lagar och regler. Det finns leksaker, muggar, böcker, serietidningar och egna mässor dedikerat till denna serie. Sedan seriens reboot år 2005 har den tagit världen med storm, den är enorm i hemlandet, gigantisk i USA och har ett stort följe i Europa. Men här i Sverige är det nästintill total tystnad. Sverige som ska vara hett och först när det gäller det mesta verkar helt ha missat grejen. Tänk er själva om vi inte hade hört talats om “Game of Thrones”. För så stort är det.

Serien dök upp på SVT en snabbis år 2005 innan den lika snabbt plockades bort, då den inte blev någon hit. Serien är nu på sin nionde säsong och på sin 12:e skådespelare som den så kallade Doktorn. Den är BBCs största exportvara efter “Top Gear” och sänds världen runt. Hur kan vi inte veta om det här?

Vem är Doktorn? Varför heter han så och inte Who? Varför har en blå telefonbox? Vem är hans kompanjon? Reser han i tiden eller rymden? Vad är en Sonic Screwdriver? Och varför vet jag inte det här?

I veckans avsnitt av "Nörden & Jag" tar vi reda på detta! Men eftersom Fabian och Viktor ej kunde besvara dessa frågor och undrade själva mycket, tog de in en expert. Youtube-fenomenet Evelin Molander (eller snarare känd som italkwho) tog sig ann utmaningen att skola pojkarna i vad en Whovian är för något. 

I detta avsnitt får ni veta allt ni behöver om “Doctor Who”, så ni kan föra er i en dialog med en eventuell Whovian. Detta är grundkursen till vad som kanske blir er nya favoritserie. Vem vet?

Podcasten kan även lyssnas i detta fönsterFinns även på iTunes!
| 13 maj 2015 13:00 |