BIOTOPPEN

Skribent

Alexander Kardelo

25 juli 2022 | 14:30

Yep! Jordan Peele har sin tredje raka biosuccé med ”Nope”

Nya skräckfilmen är etta på amerikanska biotoppen, och den mest framgångsrika originalfilmen sedan ”Get Out” av samme regissör.
Snacka om hat trick: med sin tredje långfilm som regissör verkar Jordan Peele ha prickat in ännu en succé. Sedan helgens biopremiär i USA går ”Nope” raka vägen in på förstaplatsen på Box Office.
 
Intäkterna på 44 miljoner dollar under premiärhelgen är också de bästa för en ”originell” film (alltså inte en uppföljare, reboot eller adaption) sedan Peeles ”Us” som kom våren 2019. En imponerande start, skriver Box Office Mojo, och recensenterna verkar också nöjda. De ger ”Nope” ett Fresh-betyg på 83% på Rotten Tomatoes. Publikens snittbetyg ligger för närvarande på höga 7,6 på IMDb.
 
 

När kommer ”Nope” till Sverige?

 
Likt stora delar av Europa får svensk publik dessvärre vänta lite längre på premiären. ”Nope” dyker upp på bio i Sverige onsdagen den 17 augusti. Håll ut - om bara några veckor får vi se om sommarens omtalade och mystiska rysare lever upp till hajpen.
 
UFO-rysaren ”Nope” är alltså den tredje filmen för regissören som på kort tid etablerat sig som en frisk fläkt i skräckvärlden. Jordan Peele vann Oscarn för Bästa originalmanus med debuten ”Get Out”, som följdes upp av en lika mörk mardröm i ”Us”. Nya filmen är hans mest ambitiösa hittills med en budget på över 60 miljoner dollar. Filmad med IMAX-kameror (av suveräna Hoyte van Hoytema) är den avsedd för största möjliga bioduk.
 
Pepp på filmen? Ryktet säger att MovieZines läsare i Stockholm kan få en förhandsvisning några dagar innan premiären... Mer info kommer i början av augusti.
| 25 juli 2022 14:30 |