Film

Skribent

Alexander Dunerfors

10 oktober 2011 | 13:01

Noomi Rapace om rollen i "Prometheus"

Berättar för första gången om sin karaktär i Ridley Scotts nya rymd-rysare.

Norgeaktuell med thrillern "Babycall", passade Noomi Rapace på att prata ut om nästa års storfilm "Prometheus" i Aftenposten. Damon Lindelof har tidigare berättat om Michael Fassbenders och Charlize Therons karaktär, nu är det Noomis tur att avslöja vem Elizabeth Shaw egentligen är:

- Elizabeth är en researcher och analytiker. Hon är brittisk, men växte upp i Afrika då hennes far var missionär. Han lärde henne att tro på Gud, och hon har en inre styrka. Hon är den mest kompletta person jag någonsin spelat. Hon har ett inre ljus. Hon är väldigt envis och bestämd. Och intelligent.

Rapace förklarar att Elizabeth Shaw förlorade båda sina föräldrar i väldigt ung ålder, och har varit ensam sedan dess. 

- Jag vet att den som tvingas klara sig ensam från så pass ung ålder, blir stark. Men också sårbar, eftersom det sårade barnet inom henne har inte fått utvecklas naturligt. Hon blir lätt emotionellt sårad. Hon är full av hopp, en drömmare, något naiv.

Blir en fighter 

Halvvägs in i filmen händer det saker som får Elizabeth att förvandlas till en fighter. 

- En annan del av henne kommer till liv. 

Inte helt oväntat var en annan Ridley Scott-karaktär, nämligen Sigourney Weavers Ripley i första "Alien"-filmen, en viss inspiration:

- Det finns en koppling där. Jag som "Alien" som tonåring och blev "blown away". Är det här möjligt? Hon var den första kvinnliga stjärnan. Med "Alien" och "Thelma & Louise" har Ridley skapat mycket drömmar och hopp. 

"Prometheus" har svensk biopremiär 1 juni 2012.

| 10 oktober 2011 13:01 |