Film

Skribent

Alexander Dunerfors

27 mars 2014 | 17:01

Nolans "Interstellar" filmad i dokumentärstil

Christopher Nolan berättar varför han väljer bort både digitalt och 3D, och hur han och den svenske Hoyte van Hoytema hittade filmens stil.

Intresset var stort när den normalt medieskygge regissören Christopher Nolan bjöd in till 45 minuters frågestund på Cinema-Con i Las Vegas.

Som en av de sista filmskaparna som fortfarande använder film pratade han om varför han väljer bort både digitalkameror och 3D. Men Nolan talade också varmt om sin barndoms favoritfilmer så som "Star Wars", och hur han saknar de familjevänliga storfilmerna. Är det möjligen en hint om tonen i hans kommande film, "Interstellar"?

Se vad Christopher Nolan har att säga om...

...varför han inte filmar digitalt

- Det handlar inte om nostalgi. Film är det bästa sättet att fånga och projicera en bild. Ingen tvekan om det. Jag är för all teknisk utveckling men det måste isåfall bli bättre än det som fanns innan. Den nya teknologin är inte bättre.

...varför han väljer bort 3D

Christopher Nolan hyllar bland annat 3D-användningen i "The Great Gatsby", men han tror också att 3D kan stå i vägen för publikens känsla av en gemensam bioupplevelse.

- Att jag har varit emot 3D beror endast på vad jag känner är rätt för filmerna jag vill göra, säger han.

...huvudrollsinnehavaren Matthew McConaughey

- "Mud" visade mig en sida av Matthew som jag inte kände till. Den prestationen förändrade honom. Då insåg jag hur stor han kunde bli (...) Jag behövde någon som var en vanlig kille, som publiken kunde uppleva den här historien tillsammans med. Han är karismatisk och helt fenomenal.

...familjevänliga storfilmer

- Jag växte upp under vad som var blockbusterns guldålder. När något vi skulle kunna kalla för en familjefilm gick hem över hela världen. Det är något jag vill se igen. Vad gäller tonen i vår film, så skildrar den var vi står som människor och handlar om universella, mänskliga erfarenheter.

...den dokumentära stilen i "Interstellar"

- Jag vill att kameran ska fånga så mycket som det är möjligt. Det ger mycket högre kvalitet än att filma framför greenscreen.

Nolan berättade bland annat om de rymdskeppsinteriörer som byggts för filmen, och hur viktigt det var för honom att både skådespelarna och fotografen ska få rätt utsikt utanför fönstret redan under inspelningen.

- Det ger (fotografen) Hoyte van Hoytema och mig möjligheten att spela in filmen som en dokumentär.

"Interstellar" har förutom Matthew McConaughey också Anne Hathaway, Michael Caine och Jessica Chastain i rollistan. Filmen har biopremiär 7 november.

Källor: THRBadassDigestThe Wrap
| 27 mars 2014 17:01 |