Film

Skribent

Andreas Samuelson

25 december 2018 | 18:00

9 gulliga filmer som egentligen är helt sjuka

Storslagen romantik och söta Disney-rullar… men vissa klassiska filmer åldras inte med värdighet. Här är några filmer vi kanske tyckte var gulliga förr men med tveksam moral.
Perspektiv på saker och ting ändras och utvecklas tacksamt nog ju äldre man blir. Sådant vi uppfattade som rart, fint eller romantiskt när vi var små kan idag upplevas som aningen obekvämt eller till och med obehagligt. Detta gäller även vissa filmer vi lärde oss älska men som bleknat med dagens ljus.
 
 

Annie

 
Vad kan det vara för fel på den här klassiska familjemusikalen om en söt, föräldralös flicka som sjunger och dansar sig in i hemmet hos en snäll miljonär? Ja, kanske filmens skurkar – inklusive en barnhemsföreståndarinna så full att hon hånglar med sin radio och super ur blomvasen – som via trallvänliga sånger planerar att kidnappa och mörda ett litet barn.
 
 

Grease

 
Var ska man börja? Raden ”Did she put up a fight?” i klassiska dängan ”Summer Nights” är inte så lite våldtäktsproblematisk, samma gäller när Danny försöker tvinga sig på Sandy under drive-in-bion eller skämtet om nersmygna droger i läsk. Addera lite bodyshaming på det samt ett budskap samt att kvinnor - oskulder som sexuellt aktiva - ska skämmas och rätta sig efter männen.
 
 

The Notebook

 
Att en kille fortsätter fråga ut en tjej som tackat nej femtielva gånger är knappast nytt… men att hota med självmord genom att hänga från ett pariserhjul där nämnd tjej är på dejt med någon annan tar ett nytt pris i smaklöshet. Tydligen lika härligt romantiskt och äventyrligt som att ligga mitt på en väg och invänta en kommande bil. Tack och lov att dagens ungdomar har Netflix & chill.
 
 

Pongo & 101 dalmatinerna

 
Inte nog med att skurken Cruella De Vil planerar att förvandla de söta titelhundarna till pälsar… Har du någonsin sett en hundägare med fler än tio jyckar? Det är en mardröm! Tio djur som ska uträtta sina behov, äta och få ständig uppmärksamhet. Den här familjen har 101 hundar. Cruella må vara läskig men i det här helylle-hemmet ligger en hund – eller flera - begravna.
 
 

Pretty Woman

 
Tänk dig scenariot parmiddag eller cocktail-party. Den gamla klassiska frågan ”Hur träffades ni?” dyker upp varpå någon finansnisse berättar om hur han köpte sin fru när hon fortfarande gick på gatan. Inte för att prostituerade inte förtjänar kärlek men upplägget i den här påstått romantiska klassikern är knappast särskilt rart med tanke på vad kvinnor inom dessa yrken ofta får utstå.
 
 

Snövit och de sju dvärgarna

 
Det behöver nödvändigtvis inte vara något konstigt med att en förrymd tonårsflicka (hon är 14 år!) flyttar in hos sju kortväxta gruvarbetare ute i skogen. Men när hon tillfälligt avliden, av någon anledning placerad i en glaskista ute i naturen, hittas av en omkringvandrande prins som bestämmer sig att hångla upp det minderåriga liket - då blir det perverst på riktigt.
 
 

Tjejen som föll överbord

 
Det spelar egentligen ingen roll om det är den värsta tänkbara mardrömschefen från helvetet - om personen som hånat, avskedat och till och med knuffat dig överbord drabbas av minnesförlust efter en olycka så är det inte någonstans okej att beröva denne sin familj genom att lura i hen att ta om din stökiga familj och städa ditt hem. Fel på så många punkter.
 
 

Törnrosa

 
Ännu en barnsaga om en ung dam i koma som ska väckas av salivutbyte med en total främling. Prinsessan Aurora är 16 år när hon ska giftas bort och inte henne emot - hon vill ju verkligen ha en karl, speciellt killen i skogen hon träffat en gång. När hon sedan sövs ner gör hennes pappa Kungen detsamma med hela byn för att… ja, extrem stresshantering?
 
 

Vad kvinnor vill ha

 
Mel Gibson - det ultimata skådespelarvalet för den här filmen - får den magiska förmågan att läsa kvinnors tankar och använder den till att manipulera en rad kvinnor att ligga med honom. Han förälskar sig sedan i en kollega och visar sin uppskattning genom att stjäla hennes idéer och se till att hon får sparken. Har ni någonsin hört något mer romantiskt?
 
Vilken gullig film tycker du är sjuk?
| 25 december 2018 18:00 |