Serie

Skribent

Anna Sundell

21 augusti 2021 | 12:30

Vad döljs under ytan i ”Nine Perfect Strangers”?

“This is Tranquillum. I mean to fuck with all of you.” Hardcore spa och hemligheter i nya serien från skaparna av “Big Little Lies”.
För den som saknat ”Big Little Lies” i serieutbudet kommer här en serie med stor potential att fylla tomrummet. ”Nine Perfect Strangers” repeterar det lyckade konceptet med bokförlaga av Liane Moriarty, David E. Kelley som serieskapare och Nicole Kidman i en ledande roll. Även här kretsar handlingen kring hemligheter och komplicerade relationer, när nio främlingar samlas på den mystiska och exklusiva wellness-anläggningen Tranquillum.

Samtliga gäster sägs ha blivit handplockade av Tranquillums mystiska ledargestalt Masha (Kidman), och alla anländer med någon typ av bagage som ska bearbetas under den tio dagar långa retreaten. Eftersom Tranquillum är en anläggning präglad av diskretion och sociala medier-förbud är det ingen av gästerna som riktigt vet vad de ska vänta sig, något som blir tydligt av de upprörda tongångarna när de förväntas lämna ifrån sig såväl mobiler som insmugglad vodka.

”Nine Perfect Strangers” är en sanning med liten modifikation, för vissa av besökarna anländer tillsammans. Här finns familjen Marconi som bär med sig ett mörkt trauma och det nyrika influencerparet med relationsproblem, men även en olycklig författare med karriärkris, en butter ensamvarg som helst verkar vilja lämna så fort han anlänt, en konfliktsökande cyniker med dold agenda, och den lämnade kvinnan som bara vill tycka om sig själv igen (och kanske gå ner ett par kilon på köpet). Över dem alla tronar Masha, en respektingivande rysk kvinna med obehagligt genomträngande blick som övervakar dem alla från sitt i spa-sammanhang okonventionella kontrollrum.
 
 
Tre avsnitt har hittills släppts på Prime Video, och ”Nine Perfect Strangers” inleder starkt med att introducera ett gäng färgstarka karaktärer som alla tydligt bär med sig en backstory. Det första avsnittet väcker en mängd frågor kring den mystiska anläggningen - vad är det för transformation den karismatiska Masha utlovar, varför måste gästerna lämna regelbundna blodprov och hur kommer det sig att en spaanläggning har investerat i en maskin för hjärnröntgen?

De följande två avsnitten fokuserar mer på att presentera karaktärerna och deras bakgrunder. Det bromsar upp mysteriet kring själva anläggningen något, men de starka skådespelarinsatserna gör det lätt att engagera sig i det brokiga gänget och deras respektive problem. Framförallt utmärker sig Melissa McCarthy i en ovanligt nedtonad roll som den krisande författaren Francis, Bobby Cannavale som den malplacerat ruffiga Tony, och inte minst Nicole Kidman som den hemlighetsfulla och mångfacetterade Masha.

Vid första anblicken bär serien tydliga drag av HBO-succén ”White Lotus”, men även om det strösslas en del med sarkasmer kring priviligerade människor och i-landsproblem är ”Nine Perfect Strangers” inte riktigt samma bitande samhällssatir. Serien drivs framförallt av de hemligheter som anas under ytan på Tranquillum, där gästerna avnjuter sina personaliserade smoothies under det solpanelstäckta taket med en olycksbådande staty på väg att ta steget utför kanten.
 
 
Det återstår att se om ”Nine Perfect Strangers” lyckas upprepa framgångskonceptet från ”Big Little Lies”, men de första tre avsnitten väcker definitivt mersmak och nyfikenhet kring vad det egentligen är som händer bakom kulisserna på Tranquillum.
 
De tre första avsnitten av "Nine Perfect Strangers" går nu att streama på Amazon Prime Video.
| 21 augusti 2021 12:30 |