Film

Skribent

Alexander Dunerfors

14 maj 2014 | 23:01

Nicole Kidman: "Filmen är gjord med kärlek"

Skådespelerskan förstår inte kritiken mot Cannesaktuella "Grace of Monaco".

Det känns passande att Cannes Film Festival valde "Grace of Monaco" som sin öppningsfilm. Det var här på croisetten som Grace Kelly år 1956 träffade sin prins Rainier för första gången. Det är också en elegant film som fångar själva kärnan med Cannes - med andra ord gott om glamour, filmstjärnor, kungligheter och drama.

Under kvällen rullades röda mattan ut för filmens stjärna Nicole Kidman och regissören Olivier Dahan. Tidigare under dagen mötte de världens journalister under en presskonferens, där Cannesveteranen Kidman givetvis stod i fokus.

Skådespelerskan känner igen sig i Grace Kellys liv. Skulle hon tvingas välja mellan kärleken och karriären skulle hon inte tveka:

- För mig skulle kärleken komma först. Jag skulle helt enkelt hitta något annat att göra. Kärlek är den viktigaste känslan, och jag har fått klara mig utan den många gånger i mitt liv. Jag minns när jag vann en Oscar men hade ingen där hemma att dela upplevelsen med. Jag har aldrig känt mig så ensam i mitt liv.

Kidman har själv varit en beundrare av filmikonen Grace Kelly sen långt innan hon fick äran att spela henne.

- Favoritfilmen med henne är också min favoritfilm av Hitchcock, "Fönstret åt gården". Vad som blir tydligt när jag ser hennes filmer men också gamla nyhetsinslag, är hennes kyliga yta men också en enorm passion och nyfikenhet på livet. Allt hon gjorde drevs av det. Hon var en stor filmstjärna och en Oscarsvinnare redan innan hon hade fyllt 30.

Trots Nicole Kidmans och filmskaparnas stora ansträngningar till att göra Grace Kellys rättvisa på bioduken har Monacos kungliga familj Grimaldi avfärdat filmen, redan utifrån trailern.

- Det gör mig naturligtvis ledsen för vi ville aldrig dem eller Grace något illa. Filmen bygger på sanningen men vi tog oss dramatiska friheter för en del av händelserna. Jag kan förstå deras inställning eftersom vi talar om deras mor och far. Jag vill att de ska veta att rollerna är spelade med kärlek.

- Om de någonsin ser filmen så märker de att vi visar deras föräldrar och deras kärlekshistoria enormt mycket respekt.

Läs min recension av "Grace of Monaco" från Cannes här »

Filmen har biopremiär 23 maj.

| 14 maj 2014 23:01 |