Film

Skribent

Mats Karlsson

10 juli 2018 | 17:15

Nicolas Winding Refn: "Biofilmen är död"

"Drive"-regissören skräder sannerligen inte orden.
Danske regissören Nicolas Winding Refn ("Drive") är en av få aktiva i Hollywood som säger precis vad han tycker, oavsett hur det kan tas emot. I en intervju med The Guardian konstaterar han helt sonika att biofilmen är död.
 
- Biofilmen är död. Jag har kommit till Lyon för att tillkännage att filmen är död. Och nu är den återuppstånden. Film klamrar sig fast vid våra fötter, medan vi rör oss framåt. Det bästa sättet för oss att gå framåt är att begrava det förgångna. Men det betyder inte att vi ska glömma det.
 
Även om Winding Refn anser att biofilmen är död, vill han dock inte hävda att biograferna är passé. Men regissören påpekar att han har inte tid att ta del av alla argument som bollas mellan streamingtjänster och biografkedjor, som exempelvis den mellan festivalchefen Thierry Fremaux och Netflix som ägde rum strax innan Cannes-festivalen drog igång.
 
- Den diskussionen är så 2000. Det enda man behöver veta är att det finns en samexistens mellan biografer och telefoner. Det ena är inte bättre än det andra.
 
Den frispråkige Winding Refn tycker däremot att det är kört för tv:n och har inte en chans att återuppstå, som filmen har.
 
- Televisionen är död. Och televisionen kommer inte återuppstå, den kommer inte tillbaka. Det som har kommit istället är de digitala plattformarna med underhållning. Biofilmen kommer att komma tillbaka i någon form, men tv är död.
 
Håller ni med Winding Refn, är tv och bio verkligen passé?
| 10 juli 2018 17:15 |