Film

Skribent

MovieZine

18 januari 2024 | 20:00

"Fruktansvärd men fantastisk" - svenska Netflix-tittare tipsar om ett starkt, danskt drama

"Jag grät mig igenom större delen av filmen... Se den!"
Streamingtjänsterna kan vara en oändlig källa till nya filmiska fynd och upplevelser. Men om det någonsin känns som att du har "sett allt", så kika in i MovieZines Facebookgrupp Bäst på Netflix. Med över 130 000 medlemmar är det alltid gott om nya rekommendationer.
 
Dagens mest kommenterade tips handlar om den danska filmen "Ser du månen, Daniel" som kom upp på svenska Netflix kring nyår.
 
Filmen från 2019 berättar den sanna historien om en av vår tids mest spektakulära kidnappningar. Huvudpersonen är den unga danska frilansfotografen Daniel Rye som hölls tillfångatagen under 398 dagar av terroristorganisationen Islamiska staten i Syrien.
 
Niels Arden Oplev regisserar baserat på Puk Damgårds bestseller med samma titel. Regissören "fångar skickligt desperationen och ovissheten i det känsloladdade gisslandramat som griper tag, åtminstone för stunden", enligt MovieZines recensent som också ser likheter med svenska dramat "438 dagar".
 
 

"Jag glömde bort att spela Wordfeud"

 
Flera Netflix-tittare vittnar om hur de blivit starkt berörda av historien:
 
"Fruktansvärd och hemsk, grät mig igenom större delen av filmen, men en fantastisk film som ALLA borde se. Dessutom baserad på verkliga händelser. Se den!" lyder en kommentar.
 
"Har sett den och reagerade likadant som du! Blandat med ilska och en undran om hur onda vi människor kan bli egentligen. Mot varandra! Det är fruktansvärt!"
 
"Galet spännande. Kunde inte sluta titta! Vanligtvis kör jag Wordfeud samtidigt när jag ser film eller viker tvätt, men här kom jag på när jag sett klart filmen att jag suttit fullt fokuserad och trollbunden av filmen!"
 
"En helt suveränt bra film! Sett den två gånger nu. Bra skådespelare."
 
"Många tårar men en bra film…"
 
"Blev också väldigt berörd! Men sevärd!"
 
 

Varning för starka scener!

 
Andra varnar för starka scener som kan bli för mycket för känsliga tittare:
 
"Det är såååå mycket tortyr… man måste klara av att se det för att mäkta med filmen. Jag gjorde inte det."

"Plågsamt obehagligt om IS fruktansvärda metoder" skriver en person. Någon annan tillägger: "Bra film. Men hemsk grym. Varnar."
 
 
Vad tycker ni om "Ser du månen, Daniel"? Kommentera nedan.
| 18 januari 2024 20:00 |