Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 september 2023 | 20:30

Nu på Netflix: Det här starka svenska dramat är bland det jobbigaste vi sett

5 Guldbaggar blev resultater när Lukas Moodysson släppte sin nattsvarta tredje långfilm. IMDB-betyget ligger på höga 7,8.
Flera av Lukas Moodyssons filmer har nyss dykt upp på Netflix. Förutom "Fucking Åmål" och "Tillsammans" kan vi nu också dyka in i hans tredje långfilm, "Lilja 4-ever" från 2002.
 
Här bytte regissören spår, från publikfriande dramakomedier till nattsvart misär. Filmen handlar om 16-åriga Lilja som bor i Ryssland men drömmer om ett bättre liv. Hon följer med en ung man till Sverige i hopp om ett bättre liv, men blir istället ett offer för sexhandel.
 
"Lilja 4-ever" är obeveklig och omskakande. "En skoningslös uppgörelse med sexslaveriet", skrev en recensent. Kritikerna hyllade en helvetesskildring som lätt kunde bli sentimental i fel händer.
 
Och den svenska publiken var överens - det här är en viktig film att se. Men ingenting man gärna ser om.
 
 

"Inte säker att jag klarar av att se om den"

 
I SvD kallades filmen för ett mästerverk: "Det är en av de starkaste filmer som någonsin gjorts. Redan första scenen; bilderna av en ung blåslagen flicka på stapplande flykt ifrån något, ackompanjerade av tung stark Rammstein-rock, tar tag i hjärtat och magen och vidhåller sedan sitt grepp de två timmar filmen varar och långt därefter."
 
"Jag vill se Lilja 4-ever en gång till, men jag är inte säker på att jag klarar det" skrev den amerikanska tidskriften New Yorker vid premiären.
 
"Som i "Fucking Åmål" visar regissören att han kan locka ut fina prestationer av otränade unga människor" tyckte New York Post. Där kallades Moodysson för "en av de skarpaste unga regissörerna av idag".
 
 

Lukas Moodysson: "Hoppas filmen har åstadkommit något"

 
I en chatt med Aftonbladets läsare 2003 svarade Moodysson på varifrån han fick inspirationen till "Lilja 4-ever":
 
- Från verkligheten. Från en känsla som bet sig fast i mig: känslan att alldeles nära mig blir människor våldtagna och torterade. Filmen var för mig ett sätt att riva bort mina egna skygglappar (...) Jag hoppas den har åstadkommit något. Att den har öppnat ögonen på människor och fått dem att tänka på ett och annat.
 
Nu kan du streama "Lilja 4-ever" på Netflix ihop med flera andra av Lukas Moodyssons filmer.
 
Dessvärre släpptes den ryskspråkiga "Lilja 4-ever" utan svenska undertexter, vilket vi hoppas att Netflix snart rättar till. Om din ryska är lite knackig kan du även se filmen på HBO Max. Eller hyr den på SF Anytime/Viaplay Store.
| 4 september 2023 20:30 |