Skribent

Alexander Kardelo

20 april 2022 | 08:00

Netflix tappade 200 000 prenumeranter i år

Streamingtjänsten räknar med ett bortfall på ytterligare 2 miljoner under nästa kvartal.
För första gången på tio år tappar Netflix prenumeranter. Under första kvartalet i år förlorade streamingtjänsten 200 000 prenumeranter, skriver Variety.
 
Visserligen är Ryssland en del av anledningen. Hade det inte varit för att Netflix stängde av sin tjänst för 700 000 ryska hushåll hade man legat på plus. Men det är en oroväckande trend för streamingjätten - som räknar med att tappa ytterligare 2 miljoner kunder under årets andra kvartal. 
 
Enligt VD:n Ted Sarandos uttalande till aktieägarna igår är den ökade konkurrensen på streamingmarknaden den stora boven, samt det faktum att många delar sina lösenord med andra. 
 
- Vi måste tävla, och vi måste stärka vårt grundutbud som är filmer, tv-serier och nu spel som folk älskar. Det är vad vi fokuserar på och det är så vi ska växa. Men det är svårt att få folk att ansluta sig till Netflix om de redan använder Netflix. Så vi tittar på olika modeller för att mer effektivt tjäna pengar på det tittandet. 
 

Så ska lösenordsfusket stoppas

 
Netflix finns idag i 222 miljoner betalande hushåll. Dessutom räknar man med att ytterligare 100 miljoner hushåll tittar utan att betala för sig, skriver The Verge. Ett av företagets mål är nu att få in mer pengar från ”snyltarna”. Man testar en ny metod för detta i bland annat Costa Rica.
 
- Om du har en syster i en annan stad och vill dela Netflix med henne, toppen. Men vi kommer be dig att betala lite extra för att kunna göra det, förklarar Greg Peters, produktchef på Netflix.
 

Reklam nästa?

 
En annan metod som ska locka fler kunder till Netflix: ett billigare månadsabonnemang som stöds av reklam. Det kan bli verklighet "inom ett till två år", skriver Hollywood Reporter.
 
- Att låta konsumenten välja ett lägre pris, när man samtidigt är tolerant för reklam, låter bara logiskt, säger Reed Hastings, medgrundare till Netflix.
| 20 april 2022 08:00 |