Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

18 maj 2022 | 18:00

Streamingkriget: Netflix sparkar 150 anställda för att spara in pengar

MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg kommenterar vad som händer bakom kulisserna hos Netflix just nu. Vad innebär det egentligen för prenumeranterna?
THR rapporterar att Netflix har informerat ungefär 150 anställda om att de tyvärr tvingas sluta arbeta för streamingjätten. Uppsägningarna gäller framför allt personal som är anställda i USA och 70 av de uppsagda tjänsterna sägs höra till Netflix animations-avdelning medan de andra verkar mestadels röra sig om olika sociala medier och pressavdelningar. 
 
- Vår inbromsade inäktstillväxt betyder att vi även tvingas minska våra omkostnader som företag. Tyvärr, så kommer vi att tvingas låta ungefär 150 anställda sluta idag, framför allt USA-baserade. Det här är förändringar som framför allt drivs av företagets behov snarare än individuella prestationer, vilket gör det extra tufft eftersom ingen av oss vill ta farväl av så duktiga kollegor. Vi arbetar intensivt för att stötta dem genom denna tuffa förändring, kommenterar en talesperson för Netflix nyheten.
 
Uppsägningarna innebär att Netflix minskar sin personalstyrka med ungefär 2%, ett beslut som kommer mindre än en månad efter att man sade upp 10 anställda vid Netflix egna fan-hemsida Tudum. Båda dessa beslut hänger givetvis ihop med att Netflix precis har lämnat sitt tuffaste kvartal på drygt tio år bakom sig. För första gången tappade man prenumeranter (200 000) istället för att locka till sig nya - och man räknar dessutom med att tappa ytterligare 2 miljoner prenumeranter under det kommande kvartalet.
 

Har tappat över 50 miljarder dollar i värde

 
 
Efter beskedet om problemen med att locka till sig nya prenumeranter, så har Netflix tappat över 50 miljarder dollar i värde på börsen. För att få stopp på fallet har företaget informerat om en rad andra förändringar inom bolaget. Redan innan årets slut planerar man att börja erbjuda ett billigare prenumerationsalternativ, som delvis kommer att finansieras genom reklampauser. Det finns även planer på att försöka komma åt de (enligt Netflix själva) 100 miljoner prenumeranter som delar lösenord med andra än de som bor i samma hushåll. 
 
THR har även rapporterat om att Netflix har uppdaterat sina egna guidelines kring vad som förväntas av de anställda. Exempelvis ska man veta om att det ibland kan krävas att man arbetar med projekt som går emot ens egna värderingar och att om det inte passar, så är Netflix inte rätt ställe att arbeta på. Det har även skickats ut intern information om att man avser att satsa på bredare underhållning och att företaget avser att spendera sina medlemars pengar smartare och mer kostnadseffektivt.
 

Vad kommer det att innebära för oss tittare?

 
"Bilder av henne" blev nyligen en av streamingtjänstens mest populära serier... till tv-kritikernas förtvivlan.
 
Till en början kommer vi som tittar på Netflix idag inte att märka av några större skillnader, som vi inte redan sett prov på. Jag har ju redan spenderat en hel krönika åt att förklara varför vi inte bör räkna ut Netflix ännu, utan att företaget redan har tagit allt fler steg mot att bli streamingvärldens motsvarighet till gammal-tv. Man är fortfarande störst i världen och kan göra mycket genom att omfamna förvandlingen från prestige-tv till den sortens breda tv som går utmärkt att ha på i bakgrunden medan du egentligen pysslar med något annat... men det behöver givetvis även avspeglas i tjänstens prissättning.
 
Jag minns exempelvis hur jag själv satt för några dagar sedan och såg följande trailer för den kommande Netflix-serien "First Kill" - och genast kände att det troligtvis är mestadels den här typen av titlar vi kommer att kunna förvänta oss från Netflix framöver. Med en och annan riktigt påkostad produktion mellan varven.
 
 
För den som nu gick och blev riktigt sugen på att följa "First Kill", så dyker den första säsongen upp den 10 juni...
 

Läs också: Allt du behöver veta om Pluto TV - streamingtjänsten som är gratis för alla

 
Kommer du att fortsätta prenumerera på Netflix? Har du redan sagt upp din prenumeration? Hur tror du att vi kommer att se på Netflix i framtiden? Kommentera gärna nedan!
| 18 maj 2022 18:00 |