Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

24 maj 2016 | 10:00

Netflix och Disney gör enorm och exklusiv deal

Allting Disney-relaterat kommer först att hamna på Netflix efter Blu-ray-fönstret, vilket även innefattar filmer från Marvel, Lucasfilm, och Pixar.
Netflix fortsätter att storsatsa och nu har det blivit officiellt att streamingjätten lyckats få till en exklusiv deal med Disney om Disneys framtida filmer. Från och med september i år ska nämligen Netflix få tillgång till filmerna direkt från och med det så kallade "first pay run"-fönstret, vilket innebär en tid efter Blu-ray- och DVD-släpp. Det är under den här tiden som även kanaler för första gången kan köpa in filmerna för att visa på TV.

The Verge påpekar också att det här avtalet hindrar andra streamingtjänster, som HBO, Amazon, Starz, och Hulu, från att få tillgång till Disneys filmer lika tidigt som Netflix. Med tanke på Disneys extremt starka position just nu med dels alla Marvel-filmer och dels "Star Wars", bland mycket annat, kan detta inte ses som något annat än en stor vinst för Netflix. 

Priset då? Det ryktas om några hundra miljoner dollar per år som Netflix måste betala Disney, men den exakta summan är inte känd.

Avtalet gäller tills vidare enbart för Netflix-användare i USA.
| 24 maj 2016 10:00 |