Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

24 juli 2023 | 07:30

Netflix nya sci-fi-film kammar hem finfina recensioner: "En överraskning"

John Boyega och Jamie Foxx är med i streamingjättens senaste fullträff.
Har du ett Netflix-konto vet du att de har en tendens att pumpa ut otroligt mycket medelmåttigt, man har sen plattformens begynnelse kört på kvantitet över kvalitet. Då och då lyckas man dock få till en home-run där både kritiker och publik är eniga om kvalitén och nu är det dags för senaste fullträffen; “They Cloned Tyrone”.
 
Med namn som Jamie Foxx, John Boyega och Teyonah Parris i regi av nykomlingen Juel Taylor (som tidigare skrivit manus till “Creed II”) har filmen lyckats kamma hem hela 92% på Rotten Tomatoes.
 
Handlingen följer Parris, Boyega och Foxx som snubblar in på konspirationsteorier kring kloning och statshemligheter. Under premiärhelgen fick filmen ovanligt höga betyg där både skådespelarinsatser och filmens komiska inslag lyfts fram som höjdpunkter.
 
Brian Tallerico från RogerEbert.com säger: "En kreativ, kvick överraskning mitt i en sommar fylld av relativt fruktansvärda original-filmer på diverse streaming-plattformar."
 
Peter Bradshaw från The Guardian fortsätter: "Manusförfattaren Juel Taylor gör sin regidebut med sitt delvis egenskrivna manus; filmen är annorlunda och aningen förbryllande men överlag lätt att tycka om."
 
"Sanslös komedi blandas med mystisk thriller och vass samhällskommentar (...) Hyllningen till klassisk blaxplotation är kaxig och varm" skriver Mattias Blomberg på MovieZine.
 
 
Trots att Netflix inte har några större problem med att locka till sig stora namn åt sina originalproduktioner har dessa oftast inte kammat hem några högre betyg från kritiker. Den mest framgångsrika originalproduktionen som Netflix släppt är “Red Notice” som skryter med ynka 36% på Rotten Tomatoes trots skådespelare som Ryan Reynolds och Dwayne Johnson i huvudrollerna. Senast var det Jennifer Lopez i Netflixproduktionen “The Mother” som trots sin popularitet inte klättrade högre än 43% på Rotten Tomatoes.
 
Det ska bli intressant att se hur “They Cloned Tyrone” presterar hos streamingjätten och om detta blir en nystart för lite fler kvalitativa originalproduktioner från Netflix sida. Även Kiefer Sutherland är med i filmen som fick en begränsad biopremiär i USA den 14 juli och släpptes för streaming den 21 juli.
 
Kommer du se “They Cloned Tyrone” på Netflix?
| 24 juli 2023 07:30 |