Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

19 maj 2017 | 08:45

Från true crime-gänget bakom "Making a Murderer": Fruktansvärda "The Keepers" finns nu att streama

Dokumentärserien "The Keepers" tar över stafettpinnen från "Making a Murderer" när Netflix kablar ut nästa true crime-dokumentär för allmän beskådan idag. Det snart 50 år gamla mordfallet av en 24-årig nunna är fortfarande olöst. Hennes före detta elever, som nu är en bra bit över 60 år gamla, har ägnat flera årtionden åt att försöka lösa mordet. Pedofilpräster, korrupta poliser och en sinnessjuk gynekolog är bara några av ingredienserna i denna gravt motbjudande historia - som förtjänar att få berättas för så många som möjligt.
Tidigare under veckan har SVT:s tokhyllade dokumentärserie om Kevin avslutats. Nu är det dags för nästa true crime-dokumentär att göra dig upprörd. "The Keepers" är något av en blandning av "Fallet Kevin", "Making a Murderer" samt "The Jinx" - med starka inslag av Oscarsvinnaren "Spotlight".
 
Det råder ingen tvekan om att det finns en passionerad publik för den här typen av produktioner. Orättvisor har aldrig varit mer populära, och "The Keepers" är full av dem.
 
Efter att ha fått förhandstitta på de fyra första av totalt sju avsnitt, vet jag inte riktigt hur jag ska börja beskriva vad jag fått se. Mest av allt är jag förbannad. Det är lite av ett genomgående tema i den här typen av true crime-serier; för varje minut som passerar så blir du mer och mer illa berörd, arg och fylld av någon form av hopplöshet.
 
Det första avsnittet börjar en aning trevande och försiktigt genom att låta oss tittare få bekanta oss med några av Syster Cathys gamla elever. Hon var en nunna och lärare på en katolsk skola en bit utanför Baltimore. Hela det lilla samhället runt skolan var djupt troende katoliker och skolans rektor, var en av två präster på skolan - vars ord var lag. 
 
 
En dag när Syster Cathy var på väg att köpa en present till en släkting som skulle gifta sig så kom hon aldrig hem igen. Snart har 50 år passerat och mordet är fortfarande inte uppklarat. Hennes gamla elever har hunnit gå i pension och nu kämpar några av dem för att ge sin lärare upprättelse - innan hennes öde faller i glömska när nästa generationer tar vid. 
 
Det första avsnittet fokuserar mest på själva händelserna kring försvinnandet och mordet. Vi får en antydan om att våra pensionerade elever tror sig veta vem som är ansvarig. De följande avsnitten börjar en fullständigt fruktansvärd historia att nystas upp.
 
Large b36ca9ce643c0f4bd284e07b4a7acbc5 the 20keepers
 
Dokumentärserien är extremt välproducerad, intervjuer är gjorda med journalister som täckt fallet under åren, poliser som varit inblandade och framför allt flera av nunnans elever och deras familjer. 
 
Syster Cathys öde utspelade sig i en tid innan avslöjandena vi fick se i "Spotlight". Det här var en tid där katolska präster i vissa delar av USA härjade fritt, som pedofiler predikande de bakom stängda dörrar om att Gud arbetade genom dem och att deras säd var räddningen. 
 
"The Keepers" bjuder på en hemsk resa in i det förflutna, när kyrkans makt var absolut och korrupta poliser inte bara lät prästerna göra vad de ville - utan själva deltog i hemskheterna.
 
Men det finns tack och lov en ljuspunkt med "The Keepers". Annars vet jag inte hur du som tittare hade klarat av att se vidare. De fantastiska kvinnorna, som ägnar sina liv på ålderns höst åt att försöka lösa den här gåtan en gång för alla. De har genom en Facebook-grupp lyckats skapa en plattform där mängder av folk som på olika sätt drabbats av prästerna på skolan kan läka tillsammans.
 
Under de tre sista avsnitten (som jag ännu ej tagit del av) hoppas jag att alla får den upprättelse de förtjänar. Men med tanke på hur "Making a Murderer" slutade så kan man aldrig vara för säker på den saken. Min enormt varma rekommendation är däremot otivelaktigt månadens starkaste - börja titta på "The Keepers" idag. Förstör din helg, för Syster Cathy och hennes elever.
 
Trailern till "The Keepers" hittar du här nedan:
 
 
Kommer du ge Netflix nya true crime-serie ett försök?
| 19 maj 2017 08:45 |