Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

14 april 2016 | 15:00

Netflix letar svensk serie att producera - se upp SVT och TV4!

Netflix kan snart bli en konkurrent om lokalproducerade drama-serier.
Förvänta er en högre standard på svensk-producerat drama! Netflix har planer på att konkurrera med SVT och TV4 om att skapa de bästa svenska serierna för svensk publik.

Streaming-jättens VD Reed Hastings säger till Kulturnyheterna att Netflix inte har några sådana planer "ännu", men flera svenska producenter menar på att de har kontaktats av Netflix i en efterlysning på intressanta manus och både SVT och TV4 medger att de känner av konkurrensen.

- Det innebär ökad konkurrens, det blir tuffare och det blir fler som vill jobba med de redan etablerade. Men det ger också möjlighet för fler att berätta sin historia. På sikt tror jag att det är bra för oss. Fler får chansen och i längden kan det höja kvalitén, säger dramachefen på SVT, Christian Wikander.

Netflix har redan börjat göra originalserier utanför USA i Tyskland, Frankrike, Italien, Colombia, Spanien, Brasilien och Storbritannien. Då väntan på en svensk original-serie på Netflix kvarstår, kan det påminnas om en väldigt lyckad samproduktion mellan SVT och danska DR, som senare köptes av Netflix, nämligen "Bron". Sofia Helin, som spelade rollen som Saga Norén i serien, ser positivt på utvecklingen.

- Det är bara bra att Public Service och mer kommersiella kanaler kan inspirera varandra för att ytterligare höja kvalitén. Vi har ett stort kunnande i vårt land. Det är bara positivt om fler kan se vad vi gör och om vi kan få finansiering från internationellt håll, säger hon.

- Sverige är så litet, så det behövs för att kunna producera på hög nivå.

Vad skulle svenska serier behöva förbättra, tycker du?
| 14 april 2016 15:00 |