Film

Skribent

MovieZine

11 juni 2024 | 09:30

Netflix fortsätter satsa i Sverige: 2 nya svenska filmer får premiär 2025

Komedin "Ur spår" med Katia Winter får uppföljaren "Ute och cyklar".
Netflix fortsätter investera i svensk film. Idag offentliggör man två nya svenska filmer: "Trustor", en dokumentär om gåtan Joachim Posener och sanningen om Trustorhärvan, samt "Ute och cyklar", en uppföljare till dramakomedin "Ur spår".
 
Läs mer om båda filmerna nedan.
 

Trustor - premiär 2025

 
 
I dokumentärfilmen "Trustor" följer vi jakten på den mytomspunne Joachim Posener och sanningen om Trustorhärvan; Sveriges mest uppmärksammade ekobrott.
 
För första gången sedan 1997 träder Joachim Posener till slut fram och låter sig intervjuas om Trustorhärvan och sitt liv. I 27 år har han varit spårlöst försvunnen och internationellt efterlyst. Nu söker regissör Karin af Klintberg honom för att se hur han lever och var han gömt sig. Men kanske framförallt för att ta reda på det alla undrar: Var han skyldig?
 
Genom nya och motstridiga vittnesmål från andra aldrig tidigare hörda röster fortsätter Karin parallellt sökandet efter sanningen om den mytomspunna kuppen. Hur kan fem personer lura till sig 600 miljoner men ändå gå fria? Och var tog pengarna egentligen vägen?
 
- Det är en manlig värld med ett unikt persongalleri i den här dokumentären. En brittisk lord, några storfestande killar som vaskar champagne på rivieran, en ljusskygg “puppetmaster” som dirigerar i bakgrunden från fängelset. Det är män som lurar systemet, en klassisk tjuv-och-polisjakt och en finansbransch som blev lurad, säger regissören Karin af Klintberg och fortsätter:
 
- Oavsett om det var en snillrik eller klantig kupp gick tjuvarna hem med en kassakista utan vare sig rånarluva eller att ha skjutit ett enda skott. Men det fanns också offer, det får man inte glömma, 
 

Ute och cyklar - premiär 2025

 
 
En uppföljare till dramakomedin "Ur spår", där vi följer Lisa när hon nu tar sig an världens största motionscykellopp, Vätternrundan. Mårten Klingberg regisserar igen och har även skrivit manus tillsammans med Maria Karlsson och Christin Magdu.
 
Lisa, som nu lever ett nyktert familjeliv med dottern Elvira och pojkvännen Anders, ska cykla Vätternrundan tillsammans med sin bror Daniel. Men när Daniels fru Klara säger att hon vill skiljas bestämmer sig Daniel för att göra loppet med henne istället.
 
Lisa i sin tur tvekar över husköp och giftermål med Anders, eftersom hon inte känner att hon duger. Medan Daniel och Klara försöker lappa ihop sin relation, börjar Lisa flirta med ett gammalt ex. En slingrig resa väntar för paren – både bildligt och bokstavligt!
 
- Jag är väldigt glad över att det blir en uppföljare till "Ur spår". Jag ser fram emot att få spela Lisa igen och att få arbeta med ett fantastiskt team. Den första filmen var väldigt uppskattad av många, så det känns jätteroligt att ge publiken ytterligare en film. Det känns väldigt spännande att den dessutom får premiär på Netflix och har möjlighet att nå en bred publik, säger Katia Winter som återvänder i huvudrollen.
| 11 juni 2024 09:30 |