Skribent

Jenny Ahonen

8 oktober 2017 | 19:00

Netflix bästa stand up! 10 stå upp-specialer med skrattgaranti

Looking for laughs?
Sedan några år tillbaka har Netflix producerat mängder av egna stand up-specialer, med några av humorscenens hetaste namn, och på sajten finns också flera andra stå upp-shower att streama.

Här är 10 som garanterat kommer få dig att skratta.
 

Norm Macdonald: Hitler's Dog, Gossip & Trickery (2017)

 
 
Norm Macdonald ger nästan samma samlade intryck årets stå upp-special som i sina många ”Weekend Update”-inslag under 90-talet. Sval och melankolisk blir han personlig när han pratar om åldrande och sorg, utan starka känsloyttringar. Det finns en charm i hans lågmälda humor, som är gammeldags utan att vara allt för gubbig och som roar i all sin enkelhet.
 

Trevor Noah: Afraid of the Dark (2017)

 
 
Som Jon Stewarts efterträdare i ”The Daily Show” har Trevor Noah uppmärksammats för sina skarpa inlägg i samhällsdebatten. Också i sin Netflix-special skämtar och resonerar Noah, själv från Sydafrika med en svart förälder och en vit, kring aktuella ämnen i USA: ”ras”, immigration, identitet. Den sympatiska komikern lyckas på ett ödmjukt vis få fram sitt budskap, och är rolig på vägen.
 

Chelsea Peretti: One of the Greats (2014)

 
 
Chelsea Peretti har skrivit några av de roligaste avsnitten av ”Parks and Recreation”, men de flesta känner nog igen henne från ”Brooklyn Nine-Nine”, där hon spelar mot Andy Samberg. I sin Netflix-special skämtar hon absurt med spelad ytlighet och skrytsamhet om sin egen karriär och om små, vardagliga samtidsfenomen.
 

Mike Birbiglia: My Girlfriend's Boyfriend (2013)

 
 
Även om du sett honom på både tv och film så känner du kanske inte igen Mike Birbiglia. Hans image sticker liksom inte ut, han känns som ”en helt vanlig kille”. Däremot är du kanske bekant med hans röst, från hans bidrag till den populära podcasten ”This American Life”. I sin första Netflix-special berättar han charmigt om de många pinsamma händelser som har inträffat under hans långa jakt på kärlek.
 

Cristela Alonzo: Lower Classy (2017)

 
 
Med Melissa McCarthy-ish karisma skämtar Cristela Alonzo om hur uppväxten som mexikan-amerikan har format henne. Som titeln antyder handlar hennes Netflix-special mycket om klass och klasskillnader, och Alonzo skojar bland annat: ”Som kvinna ville jag krossa glastaket, men som Mexikan ville jag putsa det också.” ”Lower Classy” är en genomtänkt, smart och rolig immigrantsaga.
 

Dave Chappelle: The Age of Spin och Deep in the Heart of Texas (2017)

 
 
Dave Chappelle blev en superstjärna med sin ”Chappelle's Show” på 2000-talet, för att plötsligt dra sig tillbaka från offentligheten under nästan ett decennium. Nyligen belönades han med en Emmy för sin comeback som värd för ”Saturday Night Live” i fjol. SNL-inhoppet följdes av två ihoppaketerade – något ojämna, men ack så roliga - stand up-specialer på Netflix, ”The Age of Spin” och ”Deep in the Heart of Texas”. En tredje är på ingång.
 

Neal Brennan: 3 Mics (2017)

 
 
Som medskapare till ”Chappelle's Show” har Neal Brennan fått stå i Dave Chappelles skugga, men i sin Netflix-special kliver han ut i rampljuset och fram till tre mikrofoner. En för oneliners, en för klassisk observationshumor och en för djupare och personliga skämt. Tre genrer som alla behärskas av Brennan med bravur.
 

Amy Schumer: The Leather Special (2017)

 
 
Enligt Amy Schumer själv behöver varje komiker en ”läderspecial”. Det här är hennes, och den är tyvärr inte lika rolig som ”Live at the Apollo” som släpptes 2015, men likväl ordentligt underhållande. Typen av humor förvånar ingen som har sett serien ”Inside Amy Schumer”: den handlar till stor del om kvinnors utsatthet och sexualitet, tillskruvad med självutlämnande och ibland rent groteska exempel.
 

Louis C.K.: Hilarious (2010)

 
 
På Netflix finns flera Louis C.K.-specialer, den senaste från i år, men ”Hilarious” är den bästa (för ”Shameless” finns tyvärr inte i samlingen). Frispråkigt grov i mun och bitter i sin syn på livet har ett av stå upp-komikens hetaste namn idag samtidigt ett slags mjuk charm som har fått publiken att ändå känna för honom, medan de vrider på sig av obekvämhet och skratt.
 

Richard Pryor: Live in Concert (1979)

 
 
Richard Pryor är en av stå upp-historiens största. Humor åldras sällan väl, men hans klassiska stand up-show från 1979 och dess hysteriska skämt och samhällskommentarer bjuder på såväl rejäla skratt som eftertanke än idag. ”Det här är vad varje komiker strävar efter”, har Chris Rock skrivit om den på sin hemsida, ”och ingen av oss lyckas”.
| 8 oktober 2017 19:00 |