Film

Skribent

Alexander Svensson

23 april 2024 | 18:00

Netflix algoritmer satte stopp för uppföljare till älskad komediklassiker

Algoritmer har stort inflytande på Netflix, verkar det som.
Vem är det egentligen som fattar besluten på Netflix? Svaret är att det på sätt och vis verkar vara algoritmer. Det är förstås faktiska människor bakom skrivbord som bestämmer, men när Netflix refuserade en uppföljare på klassikern “En riddares historia” från 2001 så var det för att deras algoritmer räknat ut att filmen inte skulle bli framgångsrik.
 
“En riddares historia” släpptes 2001 och följer den unge väpnaren William (Heath Ledger) som efter att hans mästare dör tar hans rustning och låtsas vara riddare i tornerspel, med hjälp av sin väpnarkollega (Alan Tudyk) och poeten Geoffrey Chaucer (Paul Bettany). Filmen är älskad, och har blivit något av en klassiker med åren. Regissören Brian Helgeland har nu berättat för Inverse om hur han försökte pitcha en uppföljare till Sony och Netflix, men den föll på grund av ovan nämnda algoritmer:
 
Paul Bettany som Geoffrey Chaucer i "En riddares historia".
 
- Paul Bettany ringde mig efter att han hade ätit middag med Alan Tudyk och de hade en idé om att William hade dött under ett krig. Men, William skulle ha en tonårig dotter som ville ställa upp i tornerspel, men hon får inte eftersom hon är en kvinna. Hon spårar upp gänget, och de går med på att träna henne, men hon måste dölja sin identitet. De klipper hennes hår och hon pratar med en djup röst, et cetera.
 
Han fortsätter:
 
- Jag pitchade det till Sony för de äger rättigheterna, och de verkade vara intresserade av att göra den med Netflix. Vad jag förstår så testade Netflix idén med hjälp av sina algoritmer, som indikerade att den inte skulle bli en framgång.
 
 
Med andra ord verkar det som att algoritmer spelar en avgörande roll i att välja vad som ska produceras och inte. Det är ytterligare ett exempel på hur datorer spelar större och större roll i skapandeprocessen för film och TV. Det säger kanske också något om hur Netflix prioriterar: en algoritm kan räkna ut marknadspotential, men sannolikt inte bedöma kvalitén på idéer, manus eller filmer.
 
Vad tycker du om Netflix och deras algoritmer? Och hade du velat se en uppföljare på "En riddares historia"?
| 23 april 2024 18:00 |