Film

Skribent

Mats Karlsson

7 maj 2010 | 15:48

Nedräkning till sommaren: A-Team

Nästa sommarfilm som MovieZine har tittat närmare på är actionrullen "A-Team" som baseras på den klassiska TV-serien.

Det kommer sannerligen att bli en svettig biosommar. Det kryllar av tunga titlar och en av dessa är uppdateringen av 80-talsserien "A-Team". Vi kan högst troligen förvänta oss lite gammeldags action av filmmakaren Joe Carnahan.

Första gången vi fick knyta bekantskap med överste Hannibal och hans kamrater var 1983, då den hade premiär i amerikansk TV. Serien skapades av duon Stephen J. Cannell och Frank Lupo och nådde snart kultstatus.Här i Sverige sändes TV-serien för första gången 1989 på TV3 och har efter det visats i repris ett antal gånger på både TV3 och Kanal 5.

Nu 27 år senare är det dags för kultserien att ta steget till bioduken. Men eftersom skådespelarna från TV-serien har kommit till åren kommer vi att få se idel nya ansikten som de klassiska karaktärerna.

Mannen som slutligen fick uppdraget att tackla filmversionen blev amerikanen Joe Carnahan. Från början var det tänkt att John Singleton skulle regissera filmen, men i oktober 2008 lämnade han projektet. Anledningen var att han inte ville/kunde vänta på Fox bearbetningar av manuset. I januari 2010 blev det klart att jobbet hade gått till Carnahan.

Carnahan är ett väldigt intressant val som regissör. Amerikanen inledde sin filmmakarbana med actionkomedin "Blood, Guts, Bullets and Octane" och följde upp den med den mer kända och mer rosade "Narc". 2006 gjorde han actionthrillern "Smokin' Aces" som blev hyfsad mottagen. Däremot stod han över att göra uppföljaren "Smokin' Aces 2: Assassins Ball" som han enbart verkade som producent.

A-Team består av fyra irakveteraner (i TV-serien var de vietnamveteraner) som är på flykt från amerikanska militären efter att ha blivit falskt anklagade för ett brott de inte har begått. Gruppens ledare och strateg är överste John "Hannibal" Smith, pilot är kapten "Howlin Mad" Murdock, löjtnant Templeton "Face" Peck som är gruppens charmör, sist men definitivt inte minst är sergeant Bosco "B.A." Baracus som står för musklerna i gänget.

I TV-serien axlades rollerna av George Peppard (Hannibal), Mr. T (B.A.), Dwight Shultz (Murdock) och Dirk Benedict (Face). Men i Carnahans filmversion är det skådespelarna Liam Neeson, Bradley Cooper, Sharlto Copley och Quinton "Rampage" Jackson som gestaltar de klassiska karaktärerna.

Det är Liam Neeson som tar det tyngsta ansvaret genom att tackla överste John "Hannibal" Smith. Den irländska skådespelaren inledde sin skådespelarkarriär 1978 i TV-serien "Play For Today" och har sedan dess spelat ett antal minnesvärda roller. Exempelvis som Gawain i "Excalibur", Schindler i "Schindler's List", Priest Vallon i "Gangs of New York". Nu senast spelade han Zeus i "Clash of the Titans".

Bradley Cooper blir den som axlar rollen som löjtnant Templeton "Face" Peck tillika charmören i gänget. Amerikanen började sin karriär i TV-serien "Sex and the City" och har varit flitig i flera olika komedier, så som "Wedding Crashers", "Hemma bäst", "Yes Man" och framför allt i succén "Baksmällan". Han kommer dessutom medverka i uppföljaren "Bakmällan 2".

Den skådespelare som fick det angenäma uppdraget att spela galningen kapten "Howling Mad" Murdock blev Sharlto Copley.  Den sydafrikanske skådespelaren fick sitt stora genombrott så sent som förra året i Peter Jackson-producerade science fiction-filmen "District 9" där han spelade huvudrollen. Förutom "A-Team" kommer han att spela med i D.J. Carusos "I Am Number Four" som kommer 2011.

Hur gärna vi än skulle vilja se Mr. T som sergeant Bosco "B.A." Baracus, så blir det istället Quinton "Rampage" Jackson som axlar den rollen. Rampage inledde sin skådespelarkarriär 2005 i "Confessions of a Pit Fighter" och har gjort roller i TV-serien "The King of Queens" och i filmerna "Bad Guys", "Never Surrender" och "Death Warrior".

Den första trailern till "A-Team"  släpptes i början av januari i år som var rejält actionspäckad. Trailer nr 2 kom i april som var snäppet bättre och avslöjade mer av handlingen.  

Filmen "A-Team" får världspremiär i Sverige 9 juni (2 dagar före USA) och medan vi räknar ner dagarna har vi samlat ihop allt material som finns till actionfilmen. Du hittar allt här nedan.

Stillbilder från filmen är inlagda i galleriet som du hittar här

Se trailer 1

Se trailer 2

Se TV-spot 1 (Hannibal) på Yahoo

Se TV-spot 2 (Faceman) på Yahoo

Se TV-spot 3 (B.A.) på Yahoo

Se TV-spot 4 (Murdock) på Yahoo

Hur pass peppad är du på "A-Team"?

| 7 maj 2010 15:48 |