Film

Skribent

Andreas Samuelson

3 mars 2018 | 09:00

Nedräkning till Oscarsgalan 2018: Bästa regi

Trots både verklighetsbaserade, realistiska och samhällskritiska filmberättelser så är det en mästarregissör inom den överntaurliga genren som verkar ta hem regi-Oscar i år.
Två är debutanter som kan göra Oscarshistoria - de andra är bland annat kända för att ha gett oss Batman, Hellboy och Mark Wahlbergs protessnopp på vita duken. En av dem vinner Oscar för Bästa regi.
 
 

Paul Thomas Anderson - ”Phantom Thread”

 
Trots att han nominerats för fem av sina sparsamt åtta filmer, antingen som regissör eller manusförfattare, så har han inte plockat hem någon Oscar än. Speciellt samarbetet med Daniel Day-Lewis verkar extra fruktbart då deras filmer - denna och ”There Will Be Blood” - båda nominerats för Bästa film, regi och huvudroll. Finns stor risk att båda går hem tomhänta denna gång dock.
 
 

Guillermo del Toro - ”The Shape of Water” - vinnare?

 
Den mexikanske mästaren inom fantasy- och science fiction-genren har uppmärksammats på galan förut, med en nominering som manusförfattare till ”Pans labyrint” men har i övrigt mest levererat blockbusters och mainstream-franchise. Nu har han chansen, förutom som producent och manusförfattare, att ta hem en statyett efter att ha vunnit de större filmpriserna.
 
 

Greta Gerwig - ”Lady Bird”

 
Den utmärkta skådespelerskan och manusförfattaren är inte bara den femte kvinnan någonsin nominerad i regikategorin utan även den första kvinnliga regissören nominerad för sin soloregidebut (hon gjorde indiekomedin ”Nights and Weekends” tillsammans med Joe Swanberg). Del Toro är en tuff konkurrent men om hon lyckas skrälla så gör hon Oscarshistoria.
 
 

Christopher Nolan - ”Dunkirk”

 
Trots brittens omåttliga popularitet och inte minst förmåga att leverera kassakossor så är detta hans första Oscarsnominering som regissör, även om han nominerats för manusen till ”Memento” och ”Inception”. Möjligen för att han för första gången övergett sina favoritgenrer action och science fiction för en både realistisk och verklighetsbaserad krigsfilm.
 
 

Jordan Peele - ”Get Out”

 
Även den här debutanten kan göra Oscarshistoria om han lyckas knipa statyetten framför näsan på del Toro. Inte nog med att han är den femte afro-amerikanska regissören nominerad någonsin, han är även den första svarta nominerad som både regissör, manusförfattare och producent samma år. En framgång som rimmar fint med filmens antirasistiska tema.
 
Vem tror ni vinner?
| 3 mars 2018 09:00 |