Film

Skribent

Andreas Samuelson

26 februari 2018 | 09:00

Nedräkning till Oscarsgalan 2018: Bästa originalmanus

Från en verklighetsbaserad kärlekshistoria till en romans mellan en kvinna och en - fisk? De nominerade för originalmanus är som en Gott & Blandat-påse i år.
För andra gången någonsin är tre kvinnor är nominerade för originalmanus. Även en pakistan-amerikan samt mexikan finns i mixen även om det lutar åt en viss britt som kan få sin andra guldgubbe. Men det finns alltid möjligheter för skräll.
 
 

Kumail Nanjiani, Emily V. Gordon - ”The Big Sick”

 
En riktig solskenshistoria - och en verklig sådan - där komikern Nanjiani och Gordons berättelse om hur de träffades blev en av de mest inkomstbringande och kritikerrosade independentfilmarna 2017. Vinstchanserna är låga mest på grund av tung konkurrens men med tanke på att det är deras första långfilmsmanus så är det minst sagt en bra början.
 
 

Jordan Peele - ”Get Out”

 
Ännu ett genombrott bakom kameran som heter duga. Peeles första film som regissör och andra som manusförfattare (första var komedin ”Keanu”) har redan etablerat sig som en klassiker inom skräckgenren vann dessutom Critics’ Choice Award. Nu är frågan om den lyckas mäta sig med mer etablerade namn som Guillermo del Toro och Martin McDonagh.
 
 

Greta Gerwig - ”Lady Bird”

 
Med sina djupt och lojalt odlade indierötter så har Gerwigs soloregidebut tagit henne ända in i finrummet med en rad priser och (åtminstone under en kort) 100% betyg på Rotten Tomatoes. Med tanke på hur Oscarspolitiken troligen berövar henne chansen till ett regipris så är det inte omöjligt att hon kniper hem denna som kompensation.
 
 
 

Guillermo del Toro, Vanessa Taylor - ”The Shape of Water”

 
Del Toro gör comeback på galan tio år efter sin nominering för manuset till ”Pans labyrint”. För TV-veteranen Taylor (även ”Divergent” och ”Hope Springs”) är det dock en första nominering. Oddsen är dock låga med tanke på konkurrenternas mer mänskliga, relaterbara teman och del Toro har nog större chans till den mer prestigefyllda registatyetten.
 
 Large 9973b9b4925a0666b471fbccde437d6f origm 20three
 

Martin McDonagh - ”Three Billboards Outside Ebbing, Missiouri”

 
Kan det bli brittens första Oscar? Han nominerades för manuset till ”In Bruges” men vann faktiskt redan 2006 för kortfilmen ”Six Shooter”. Det ser dock bra ut med tanke på han redan tagit hem Golden Globe och BAFTA bland annat. Det enda som kan sätta käppar i hjulet är den kritiken som riktats mot filmen hur den porträtterar afro-amerikaner.
 
Vilken film tror du vinner?
| 26 februari 2018 09:00 |