Film

Skribent

Andreas Samuelson

25 februari 2018 | 09:00

Nedräkning till Oscarsgalan 2018: Bästa manus efter förlaga

Trots tunga nominerade i år så kan det kanske vara dags för en 89-årig veteran att äntligen gå hem med en vinst.
Bland årets nominerade manus efter förlaga finns inga gränser vare sig det gäller rasism i Mississippi efter andra världskriget, en gayromans i 1980-talets Italien, en slug pokerdrottning, en ärrad superhjälte eller världens sämsta film.
 
 

James Ivory - ”Call Me By Your Name” - vinnare?

 
89-årige (äldsta nominerade i historien) kostymdrameveteranen Ivory skrev lite oväntat manus (hans första som han inte regisserar själv) efter André Acimans roman. Ivory har redan vunnit flertal priser, inklusive BAFTA och Gotham Award, för sin insats och är sedan tidigare trefaldigt Oscarsnominerad som regissör. Är det dags för första vinsten nu?
 
 

Scott Neustadter, Michael H. Weber - ”The Disaster Artist”

 
Trots en Golden Globe-nominering för Bästa film samt en skådespelarvinst för James Franco så var manus, efter Greg Sestero och Tom Bissells bok, enda nomineringen som denna underdog plockade upp. Det är dock första nomineringen för duon som även skrev ”500 Days of Summer” och ”Förr eller senare exploderar jag”.
 
 

Scott Frank, James Mangold, Michael Green - ”Logan”

 
En nästan historisk nominering då en såväl superhjältefilm som uppföljare uppmärksammas i en av de finare klasserna till skillnad från ljud och effekter. Första nomineringen för både regissören Mangold och Green (flitig 2017 med både ”Blade Runner”, ”Alien” och ”Mordet på Orientexpressen”). Frank nominerades 1999 för ”Out of Sight”.
 
 

Aaron Sorkin - ”Molly’s Game”

 
Den regidebuterande Sorkin, en av Hollywoods vassaste författare, är knappast någon nykomling på galan med en vinst för ”The Social Network” samt en nominering för ”Moneyball”. Filmen, baserad på Molly Blooms självbiografiska bok, lär dock med tung konkurrens och fjuttiga två vinster för manus gå hem tomhänt från galan.
 
 

Dee Rees, Virgil Williams - ”Mudbound”

 
Första nomineringen för regissören Rees och TV-veteranen Williams (deras andra respektive första långfilm) som skrev efter Hillary Jordans roman. Inte många övriga priser men kan skrälla med tanke på dess relevanta rasisttema. Rees är för övrigt Oscarhistoriens andra afro-amerikanska kvinna nominerad i denna kategori (första var 1972).
 
Vilken film tror du vinner?
| 25 februari 2018 09:00 |