Film

Skribent

Andreas Samuelson

1 mars 2018 | 06:00

Nedräkning till Oscars: Bästa manliga huvudroll

Den yngsta är 22 år gammal, den äldsta 63 med två Oscars i bagaget. Men den mest trolige vinnaren är en veteran som de flesta anser förtjänar att äntligen få vinna.
Två genombrott möter tre av branschens starkaste veteraner, varav två är vinnare och den tredje aldrig vunnit trots en av de mest berömda förmågorna att förvandla sig till praktiskt taget vem som helst. Det kan dock mycket väl vara hans tur denna gång.
 
 

Timothée Chalamet - ”Call Me By Your Name”

 
22-åringen har trots sin ringa ålder en tioårig skådespelarkarriär bakom sig (slumpmässigt spelade han bland annat en ung version av förra årets Oscarsvinnare Casey Affleck i ”Interstellar”). Han har troligen ingen större chans mot de äldre konkurrenterna inom kategorin men tillsammans med rollen i ”Lady Bird” så lyser hans stjärna starkt efter 2017.
 
 

Daniel Day-Lewis - ”Phantom Thread”

 
Britten med rekordmånga tre Oscars (”Min vänstra fot”, ”There Will Be Blood”, ”Lincoln”) i hyllan (av sex nomineringar totalt) har trots sina redan sparsamma filmroller hotat att pensionera sig efter rollens om förälskad klänningsmakare i Paul Thomas Andersons drama. Återstår att se om han kan roffa åt sig en sista och fjärde guldgubbe - eller om en förlust triggar en comeback…
 
 

Daniel Kaluuya - ”Get Out”

 
Ännu ett starkt genombrott - den ”Black Panther”-aktuella britten har medverkat i allt från ”Johnny English Reborn” till ”Kick Ass 2” men hamnade ordentligt på Hollywoods karta i och med huvudrollen i Jordan Peeles rysare. Låga odds att han tar hem statyetten framför näsan på sina rivaler men att lyckas sticka ut inom skräckgenren är ett lovande tecken på karriären.
 
 

Gary Oldman - ”Darkest Hour” - vinnare?

 
Kamelontarnas kameleont - trots färgstarka, hyllade roller som Sid Vicious, Lee Harvey Oswald, Dracula och Beethoven så har han endast Oscarsnominerats en gång tidigare, för ”Tinker Tailor Soldier Spy”. Att han dessutom vunnit samtliga större filmpriser för rollen som legenden Winston Churchill innebär att han troligen bör öva in tacktalet för Oscarsstatyetten utantill.
 
 

Denzel Washington - ”Roman J. Israel, Esq.”

 
Med sex nomineringar, varav två vinster för ”Glory” och ”Training Day”, så är Washington en av de mest nominerade skådespelarna i Oscarsgalans historia. Han firar dessutom 30-årsjubileum sedan hans första nominering för ”Cry Freedom” 1988. Rollen som krisande advokat lär kanske inte resultera i en tredje statyett men han fortsätter vara en av juryns favoriter.
 
Vem tror du vinner?
| 1 mars 2018 06:00 |