Film

Skribent

MovieZine

27 februari 2018 | 06:00

Nedräkning till Oscarsgalan 2018: Bästa manliga biroll

Trots tunga namn med flera nomineringar i bagaget så lutar det åt att statyetten för manlig biroll går till en nykomling på galan detta år.
En är den äldsta Oscarsnominerade skådespelaren i historien - en annan blev nominerad första gången redan på 1980-talet. Det finns utrymme för skräll men baserat på andra prestigefyllda filmpriser så ser det ut som om den yngsta och enda utan tidigare nominering tar hem vinsten.
 
 

Willem Dafoe - ”The Florida Project”

 
En riktig veteran, känd för sina många dödsscener, som blivit en välbekant publikfavorit vare sig han gör kommersiella blockbusters, kreddiga Oscarsrullar eller smal indiefilm. Rollen som faderlig motellägare är hans tredje nominering (efter ”Plutonen” och ”Shadow of the Vampire”) och kan mycket väl innebära hans första statyett som tack för lång och trogen tjänst.
 
 

Woody Harrelson - ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

 
En riktig kameleont i Hollywood som sedan genombrottet i TV-serien ”Skål” alltid lyckats varva komiska och seriösa roller. I Martin McDonaghs svarta komedi spelar han en cancersjuk sheriff och det är hans tredje nominering efter ”Larry Flynt - skandalernas man” och ”The Messenger”. Frågan är om han klarar konkurrensen från motspelaren Sam Rockwell.
 
 

Richard Jenkins - ”The Shape of Water”

 
Ett pålitligt birollsproffs - med över 100 roller på CV:et - av typen alla känner igen men inte kan placera (eller namnge). Rollen som Sally Hawkins homosexuella granne i Guillermo del Toros hyllade fantasi är hans andra nominering (efter huvudrollen i ”The Visitor”) men med tanke på konkurrensen lutar det nog åt att han får gå hem tomhänt.
 
 

Christopher Plummer - ”All the Money in the World”

 
Den 88-årige kanadensaren är den äldsta skådespelaren i Oscarshistorien att nomineras men också aningen kontroversiellt då han på rekordkort tid ersatte Kevin Spacey som biljonär med ett kidnappat barnbarn i Ridley Scotts drama. Med en vinst (”The Beginners”) samt ännu en nominering (”The Last Station”) sedan tidigare får han nog nöja sig med äran denna gång.
 
 

Sam Rockwell - ”Three Billboards Outside Ebbing, Missiouri” - vinnare?

 
Via färgstarka biroller i storfilmer och intressanta huvudroller i hyllade indierullar så har Rockwell bevisat sig själv som en av sin generations mest mångsidiga och stabilaste skådespelare. Han har hittills ignorerats av Oscarsjuryn men nu har han redan vunnit samtliga större filmpriser för sin roll som rasistisk polis att guldgubben praktiskt taget är hans.
 
Vilken film tror du vinner?
| 27 februari 2018 06:00 |