Film

Skribent

Andreas Samuelson

28 februari 2018 | 07:00

Nedräkning till Oscarsgalan 2018: Bästa kvinnliga biroll

Fyra av de flitigaste birollsskådespelerskorna samt en R&B-sångerska som härmed slår igenom på riktigt framför kameran - vem är årets Bästa kvinnliga biroll?
En har redan en Oscar - de andra är nominerade för första gången. En är mest känd för sina musikaliska talanger medan de andra har uppåt hundratals roller på CV:et. Alla fem har imponerat med tunga, färgstarka roller i några av de populäraste Oscarskandidaterna från 2017.
 
 

Mary J. Blige - ”Mudbound”

 
Den populära R&B-sångerskan och Grammyvinnaren är även nominerad för Bästa sång vilket gör henne till första person nominerad för skådespeleri och musik samma år. Det är hennes första Oscarsnomineringar men hon är inte helt ny framför kameran med biroller i bland annat ”Rock of Ages” och Tyler Perrys ”I Can Do Bad All By Myself”.
 
 

Allison Janney - ”I, Tonya” - vinnare?

 
Birollsdrottningen med över 100 roller på meritlistan blev flerfaldigt prisbelönad för TV-serien ”Vita huset” men detta är hennes första Oscarsnominering. Men för rollen som skandalomsusade konståkerskan Tonya Hardings järnhårda mamma har hon fått de största och mest prestigefyllda filmpriserna så Oscarsstatyetten är praktiskt tagit hennes.
 
 

Lesley Manville - ”Phantom Thread”

 
Brittisk aktris som är ett mer anonymt namn bland de nominerade men också en riktig veteran som agerat sedan 1970-talet i allt från långköraren ”Hem till gården” till flera av Mike Leighs filmer. Nomineringen är hennes första och rollen som Daniel Day-Lewis syster i Paul Thomas Andersons drama kan innebära ett internationellt genombrott på äldre dagar.
 
 

Laurie Metcalf - ”Lady Bird”

 
Främst känd för sin Emmybelönade roll som systern till titelkaraktären i sictom-klassikern ”Roseanne” men har även etablerat sig som en stadig birollsaktris i både komiska och allvarliga filmer (”JFK”, ”Scream 2”, ”Toy Story”). Rollen som Saoirse Ronans frustrerade mamma i Greta Gerweigs indiefavorit har dock på allvar introducerat henne för Hollywoods finrum.
 
 

Octavia Spencer - ”The Shape of Water”

 
En av de flitigaste birollsprofilerna - med över 120 TV/film-roller sedan debuten på 1990-talet - har redan tagit hem en statyett för ”Niceville” och nominerades en andra gång för i fjol för ”Dolda tillgångar”. Tredje nomineringen resulterar troligen inte i en vinst men förhoppningsvis kan det leda till några välförtjänta huvudroller. Vi håller tummarna.
 
Vilken film tror du vinner?
| 28 februari 2018 07:00 |