Film

Skribent

Andreas Samuelson

2 mars 2018 | 06:00

Nedräkning till Oscarsgalan 2018: Bästa kvinnliga huvudroll

Leda en av USA:s främsta tidningar, växa upp som tonåring, åka skridskor, hitta sin dotters mördare eller älska en fisk är bland det som krävs för Oscar för kvinnlig huvudroll.
Både Margot Robbie och Meryl Streep har nominerats för att spela verklighetsbaserade personer i år. Den förstnämnda är dock nominerad för första gången medan Streep är uppe i 21 stycken! Det lutar dock åt någon helt annan vinnare i år…
 
 

Sally Hawkins - ”The Shape of Water”

 
Superbegåvad brittiska som uppmärksammats via filmer av bland annat Mike Leigh (främst ”Happy-Go-Lucky”) och Woody Allen (inklusive ”Blue Jasmine” för vilken hon Oscarsnominerades för biroll). Efter filmer som ”Godzilla” och ”Paddington” så plockades hon upp av Guillermo del Toro för sin första huvudroll i en storbudgetfilm, där hon spelar stum, förälskad vaktmästare.
 
 

Frances McDormand - ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” - vinnare?

 
Har sedan debuten i bröderna Coens (varav Joel är äkta make) ”Blood Simple” levererat prickfria rollprestationer i såväl Coens filmer som större Hollywood-produktioner och smalare indiefilm. Vann Oscar för ”Fargo”, nominerad ytterligare tre gånger och en av få skådespelerskor som vunnit både Oscar, Emmy och Tony. Det ser ut som om det blir en andra guldgubbe för henne i år.
 
 

Margot Robbie - ”I, Tonya”

 
Australienskan som började i såpan ”Grannar” och slog igenom i ”The Wolf of Wall Street” har äntligen funnit sin plats i Hollywoods finrum efter sågade floppar som ”Legenden om Tarzan” och ”Suicide Squad”. Trots kommande projekt som Harley Quinn så hoppas vi få se mer av den dramatiska och komiska talang hon visar i rollen som omtalade konståkerskan Tonya Harding.
 
 

Saoirse Ronan - ”Lady Bird”

 
Tog filmvärlden med storm när hon som 13-åring stal kostymdramat ”Försoning” från sina äldre motspelare och kammade hem en Oscarsnominering för sin biroll som Keira Knightleys lögnaktiga lillasyster. Sedan dess har hon imponerat i filmer av bland annat Peter Jackson och Wes Anderson, och senast i ”Brooklyn” som hon fick sin första huvudrollsnominering för.
 
 

Meryl Streep - ”The Post”

 
Den sista person som kräver någon slags introduktion, med sina rekordmånga 21 stycken Oscarsnomineringar varav 17 för huvudroll och tre vinster (”Kramer mot Kramer”, ”Sophies val”, ”Järnladyn”). Rollen som verklige tidningsredaktören Katharine Graham i Spielbergs verklighetsbaserade drama lär dock inte hota favorittippade McDormand från att vinna.
 
Vilken film tror du vinner?
| 2 mars 2018 06:00 |