Film

Skribent

Andreas Samuelson

4 mars 2018 | 08:00

Nedräkning till Oscarsgalan 2018: Bästa film

Ikväll är det dags för årets Oscarsgala! Ett starkt filmår har resulterat i nio starka filmer nominerade i Oscarsgalans huvudkategori. Påkostade storfilmer slåss med indiefavoriter men bara en kan vinna…
De nominerade för Bästa film är i år en salig blandning där det finns något för alla vare sig du är vit eller svart, straight eller gay, fattig eller rik, människa eller fisk. Två är favorittippade men det finns alltid utrymme för skräll. Och de nominerade är…
 
 

”Call Me by Your Name”

 
Det romantiska dramat om relationen mellan en italiensk tonårspojke och en amerikan på 1980-talet lär inte vinna galans största pris om man räknar med konservativa röstares sedvanliga syn på hur hbtq-minoriteten vann i fjol med historiska ”Moonlight”. Å andra sidan är det en film som anses bättre än många av de andra nominerade.
 
 

”Darkest Hour”

 
Oscarsjuryn älskar ju historiska dramer och Gary Oldmans med största säkerhet Oscarsvinnande rollprestation som politiska legenden Winston Churchill lyfter Joe Wrights film. Men Wright är ingen Oscarsfavorit, hans filmer hyllas oftast för utseende och skådespelare snarare än innehåll och denna med god men blandad kritik är inget undantag.
 
 

”Dunkirk”

 
Christopher Nolan tog rätt beslut att vika av från sina action- och science fiction-filmer för en av Oscarsjuryns favoritgenrer - krigsfilm. Hans skildring av andra världskrigets Operation Dynamo är en av hans bäst mottagna (bara ”The Dark Knight” har högre betyg på Rotten Tomatoes) och hans andra som nomineras för Bästa film efter ”Inception”.
 
 

”Get Out”

 
Skräck är knappast någon uppmärksammad genre på Oscarsgalan - enbart fem rysare har nominerats för Bästa film och Golden Globes försökte till och med kategorisera Jordan Peeles debut som komedi. Men dess mästerligt bitande samhällssatir gick inte att bortse från och även om en vinst är långt bort så är erkännandet tillräckligt - just nu.
 
 

”Lady Bird”

 
En tonårsfilm ur kvinnligt perspektiv har troligen inte hyllats så mycket sedan 2007 års ”Juno” och att solodebutanten och indiefavoriten Greta Gerwig dessutom tävlar mot stora namn som Spielberg, del Toro och Nolan är värd en extra klapp på axeln. Vinstchanserna är relativt små men en Golden Globe-vinst i komedikategorin är en bra början.
 
 

”Phantom Thread”

 
Trots Paul Thomas Andersons synnerligen fläckfria (om än korta) och hyllade filmografi så är det enbart ”There Will Be Blood” som tidigare nominerats för Bästa film. Kanske är det kombination av Daniel Day-Lewis och drama som utspelas förr i tiden som är hemliga receptet? De aningen mer kommersiella konkurrenterna berövar den nog från vinst dock.
 
 

”The Post”

 
Trion Steven Spielberg, Meryl Streep och Tom Hanks kan väl ändå inte misslyckas? Den förstnämndas drama om två av USA:s största tidningars publicering av de hemliga Pentagonpapprena är helt rätt i tiden och har inte oväntat hyllats. Den har dock inte fått uteslutande bra kritik och Spielberg gick bet på en väntat regi-nominering.
 
 

”The Shape of Water” - vinnare?

 
Vem visste att kärlekshistorien mellan en stum vaktmästare och en fisk skulle komma så långt? Guillermo del Toros fantasy är en av hans mest framgångsrika och hyllade filmer, och en radda priser inklusive Golden Globe och Critics’ Choice Award pekar åt en vinst. Det enda hotet är om konservativa jurymedlemmar föredrar något verklighetstroget.
 
 

”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

 
En annan politisk film som ligger rätt i tiden med sina teman kring våldtäkt, manschauvinism, sexism, rasism och fördomar. Det är en både klassisk och modern Oscarsfilm med sin starka underdog till protagonist som går mot strömmen för det rätta. Den vann BAFTA men kan riskera förlust på grund av kritik mot förminskande av svarta karaktärer.
 
Vilken film tror du vinner?
| 4 mars 2018 08:00 |