Film

Skribent

MovieZine

18 februari 2019 | 15:00

Nedräkning till Oscars: Bästa dokumentärfilm

Bara sex dagar återstår till Oscarsgalan 2019. Se trailers och läs mer om årets nominerade dokumentärfilmer.
För oss som tippar Oscarsgalan varje år kan dokumentärfilm vara en förrädisk kategori. Det händer inte sällan att de nominerade filmerna ännu inte har släppts i Sverige, och därför kan det bli svårt att bilda sig en egen uppfattning, utöver experternas tips.

I år har vi tur, 3 av 5 nominerade filmer finns redan tillgängliga på bio eller streaming. Och för dig som behöver få bättre koll på årets dokumentärfilmer har vi samlat alla trailers och nödvändig info här nedan.
 

Free Solo

 
 
I denna svindlande dokumentärfilm från National Geographic följer teamet med proffsklättraren Alex Honnold, när denne ger sig på att erövra El Capitan-klippan: 900 meter utan rep eller andra hjälpmedel. "Free Solo" har under de senaste veckorna visats på utvalda svenska biodukar. Många menar att detta är favoriten till att vinna Oscarn i år! Läs MovieZines recension av "Free Solo" här...
 

Hale County This Morning, This Evening

 
 
Regissör ReMell Ross tar med oss till amerikanska Södern och The Black Belt, som är känt för sin mörka historia med slaveri och fattigdom. Här får vi följa olika personers liv under fem år och se en mångfacetterad bild av området. Svensk premiär på Tempo Dokumentärfestival i Stockholm den 5 mars.
 

Islamistens söner

 
 
"Of Fathers and Sons" är originaltiteln på Talal Derkis dokumentär, som skildrar livet i en radikal islamistfamilj. Regissören har under två år följt de unga bröderna Osama och Ayman som fostras till att bli extremister. Filmen finns att se på SVT Play.
 

Minding the Gap

 
 
Bing Liu har filmat sig själv och två vänner i den kanske mest personliga av årets nominerade dokumentärer. Det handlar ung vänskap, maskulinitet och skateboardkulturen, samt hur en trasig uppväxt formar ens framtid. "En stor filmupplevelse i lågmält paket", skriver Annika Andersson i sin recension av "Minding the Gap".
 

RGB

 
 
85-åriga Ruth Bader Ginsburg kan kallas för en av vår tids mest envisa jämställdhetsförespråkare. Hon är juristen från New York som blev ledamot av USA:s högsta domstol, och en oväntad popkulturell ikon på senare år. Snart kommer också den biografiska filmen "En kvinna bland män" med Felicity Jones i huvudrollen. "RBG" finns ute nu på video-on-demand - läs vår recension här...
 
Vilka av dokumentärerna har ni sett? Vem kommer ta hem Oscarn i år?
| 18 februari 2019 15:00 |