Minding the Gap 2018

Dokumentär
USA
93 MIN
Engelska
Minding the Gap poster

Synopsis

Tre unga vänner använder skateboarding som en flykt för att komma ifrån sina våldsamma uppväxter i Rostbältets USA.
Ditt betyg
3.5 av 11 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Minding the Gap
Språk
Engelska
Land
USA
Längd

Recensent

Annika Andersson

18 februari 2019 | 10:00

En stor filmupplevelse i lågmält paket

Oscarsnominerade "Minding the Gap" är en film om ung vänskap, maskulinitet och hur vårt ursprung formar vår framtid. Bing Liu skapar med unik fingertoppskänsla ett fängslande porträtt av hur det är att vara ung idag.
Bing Lius djupt personliga "Minding the Gap" är verkligen en av årets stora filmupplevelser. Filmen är gjord som en dokumentärfilm om Liu själv och hans två bästa vänner, Zack (Mulligan) och Keire (Johnson). De tre hänger med sina skateboardkompisar i Rockford, Illinois, men det skulle kunna vara vart som helst i USA, eller på vilken annan urban plats i världen också för den delen. Liu och hans kompisar är unga män från trasiga hemförhållanden som söker gemenskap och en fast punkt i tillvaron, och gör skateboardgruppen till sin ställföreträdande familj.

Men det är ingen dokumentärfilm, utan konceptet kan bättre liknas vid en sofistikerad ”reality-show”. Skådespelarna har anlitats för att spela sig själva, i en grupp ihopsatt för att efterlikna Lius uppväxt. Han är i själva verket en erkänd filmmakare som jobbat som kameraman i många år och har flera uppmärksammade filmer på resumén. Liu är betydligt äldre än dem som spelar hans kompisar.

Genom filmen konfronterar Liu sina egna familjeförhållanden, med en aggressiv styvpappa och en mamma som lät våldet ske. I en av scenerna intervjuar han henne om detta, och det slutar med mycket tårar. Det är inte lätt att vara människa, vilket står alltför klart när Liu håller upp förstoringsglaset och synar våra familjerelationer. Men hur stoppar man våldscykler från att fortsätta generation efter generation?

En av de unga männen i filmen blir själv pappa under filmandet. Hans relation med barnets mamma är dock problemfylld, eftersom en mörka sida snart dyker upp i deras relation, åtminstone enligt mamman. Det blir upp till Liu att försöka få rätsida på vad det egentligen är som händer...

"Minding the Gap" handlar om ung vänskap, maskulinitet och familjeförhållanden mer än om skateboard, även om vi får se en hel del åkande. Det är den typen av film som överskrider genres eftersom här finns universiella sanningar som berör oss alla. Jag satt som klistrad filmen igenom, och gick därifrån med en hel del att fundera över. Bing Lius fängslande berättelse är helt enkelt en film som alla borde se!
| 18 februari 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Minding the Gap
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu