Skribent

Andreas Samuelson

24 februari 2011 | 11:45

Nedräkning till Oscarn: Bästa manliga huvudroll

Den 27 februari är det äntligen dags för Oscarsgalan och fram till dess kommer MovieZine göra en presentation av nomineringskategorierna, en ny varje dag.

Idag kollar vi närmare på de fem skådespelare som har blivit nominerade för sin rollprestation. De lyckligt utvalda i kategorin Bästa manliga huvudroll som blev nominerade är...

1. Javier Bardem

För sin rollprestation i "Biutiful".

Trivia: Tidigare nominerad för "Before Night Falls" (2001). Yngst i en familj med skådespelare som gjort film sedan spansk films tidiga dagar. Debuterade vid sex års ålder och medverkade som tonåring i flera TV-serier och turnerade med en teatergrupp. Fick uppmärksamhet i början på 90-talet som sexsymbol i filmen "Ät mej" men vägrade göra liknande roller utan blev ett stabilt huvudrollsnamn inom spansk film innan slog igenom med flerfaldigt prisbelönade huvudrollen som homosexuella konstnären och författaren Reinaldo Arenas i "Before Night Falls". Rollen ledde till Hollywood-filmer som "Collateral", "Goya's Ghosts" och "Vicky Christina Barcelona". Historisk som första spanska skådespelare att både bli nominerad till och vinna en Oscar.

Tidigare vinster: "No Country for Old Men" (2007)

Skelett i garderoben: Julia Roberts-romcommen "Lyckan, kärleken och meningen med livet" var ett mindre snedsteg efter flera lyckade filmval.

2. Jeff Bridges

För sin rollprestation i "True Grit".

Trivia: Tidigare nominerad för "Den sista föreställningen" (1971), "Thunderbolt" (1974), "Starman" (1984) och "The Contender" (2000). Son till skådespelaren Lloyd Bridges och bror till Beau Bridges. Dök upp i diverse produktioner med familjemedlemmar som ung men fick snabbt problem med droger. Efter flera småroller fick han sitt genombrott i början på 70-talet. Roller i filmer som "Fräcka som fan", "King Kong" och "Presidentmordet" men den riktiga stjärnstatusen uteblev. Han blev något av en sexsymbol med huvudroller i "Tron", "Mot alla odds", "Kniven är enda vittnet" och "Tucker - en man och hans dröm". Nådde enorm kultstatus med rollen som The Dude i "The Big Lebowski" och har varvat skurk- och hjälteroller i både bra och sämre filmer.

Tidigare vinster: "Crazy Heart" (2009)

Skelett i garderoben: Hunnit med en hel del B-rullar genom åren men "Tron: Legacy", som kom i fjol (mellan "Crazy Heart" och "True Grit" dessutom) var ett bottennapp.

3. Colin Firth

För sin rollprestation i "The King's Speech".

Trivia: Tidigare nominerad för "En enda man" (2009). Född i en brittisk familj av akademiker, dramastudier resulterade i att han upptäcktes när han spelade Hamlet i skolan. Spelade huvudrollen i en scenversion av "Another Country", vilket resulterade i han fick en roll i filmversionen, hans filmdebut. Film- och TV-roller följde innan han blev Mr. Dacry med hela världen i TV-serien "Stolthet och fördom". Han fick biroller i större filmer (ofta romantiska kostymdramer), bl.a. "Den engelske patienten" och "Shakespeare in Love" innan "Bridget Jones dagbok" och "Love Actually" etablerade honom som ett större namn.

Skelett i garderoben: "Allt en tjej vill ha" med Amanda Bynes var kanske inte bästa filmen att börja Hollywood-karriären med.

4. James Franco

För sin rollprestation i "127 timmar".

Trivia: F.d. UCLA-student som tog upp skådespeleri för att komma över sin blyghet och fastnade. Fick en roll i TV-serien "Nollar och nördar" och blev efter några tonårsfilmer ett känt ansikte när han spelade titelrollen i TV-filmen "James Dean". Förlorade rollen som Spider-Man men spelade bästa vännen Harry Osborne i alla tre filmerna och medverkade även i "In the Valley of Elah", "Milk" och "Pineapple Express" (där han visade en oväntad komisk sida). 2010 var ett stort år då han medverkade i fem filmer, två kortfilmer och TV-serien "General Hospital".

Skelett i garderoben: Francos spontanitet har gjort att han ibland hamnat i strunt som "The Wicker Man" och "En galen natt".

5.  Jesse Eisenberg

För sin rollprestation i "The Social Network".

Trivia: Började som tonårsskådis i diverse indiefilmer innan han fick uppmärksamhet i Noah Baumbachs "The Squid and the Whale". Huvudroller i bl.a. "Cursed", "The Education of Charlie Banks", "Adventureland" och "Zombieland".

Skelett i garderoben: "The Village" var kanske ingen höjdpunkt i karriären.

Förra årets vinnare: Jeff Bridges - "Crazy Heart"

Tidigare vinnare: Sean Penn - Milk (2008) och Mystic River (2003)
Daniel Day-Lewis - There Will Be Blood (2007) och Min vänstra fot (1989)
Forest Whitaker - Last King of Scotland (2006)
Philip Seymour Hoffman - Capote (2005)
Jamie Foxx - Ray (2004)
Adrien Brody - Pianisten (2002)
Denzel Washington - Training Day (2001)
Russell Crowe - Gladiator (2000)
Kevin Spacey - American Beauty (1999)
Robert Benigni - Livet är underbart (1998)
Jack Nicholson - Livet från den ljusa sidan (1997) och Gökboet (1975)
Geoffrey Rush - Shine (1996)
Nicolas Cage - Farväl Las Vegas (1995)
Tom Hanks - Forrest Gump (1994) och Philadelphia (1993)
Al Pacino - En kvinnas doft (1992)
Anthony Hopkins - När lammen tystnar (1991)
Dustin Hoffman - Rain Man (1988) och Kramer mot Kramer (1979)
Michael Douglas - Wall Street (1987)
Paul Newman - The Color of Money (1986)
William Hurt - Spindelkvinnans kyss (1985)
Robert Duvall - På nåd och onåd (1983)
Ben Kingsley - Gandhi (1982)
Henry Fonda - Sista sommaren (1981)
Robert De Niro - Tjuren från Bronx (1980)
Jon Voight - Hemkomsten (1978)
Richard Dreyfuss - Sa jag adjö när jag kom? (1977)
Jack Lemmon - Save the Tiger (1973)
Marlon Brando - Gudfadern (1972) och Storstadshamn (1955)
Gene Hackman - The French Connection (1971)
John Wayne - De sammanbitna (1969, originalet True Grit)
Rod Steiger - I nattens hetta (1967)
Sidney Poitier - Liljorna på marken (1963)
Charlton Heston - Ben-Hur (1959)
Alec Guiness - Bron över floden Kwai (1957)
Gary Cooper - Sheriffen (1952) och Sergeant York (1941)
Spencer Tracy - Han som tänkte med hjärtat (1938) och Havets hjältar (1937)
Clark Gable - Det hände en natt (1934)

Fredric March (Dr. Jekyll och Mr. Hyde) och Wallace Beery (En hjälte) var första och hittills enda delade statyetten för manlig huvudroll 1932 (då det dessutom bara var tre nominerade...).

Emil Jannings fick den första statyetten för både Sista kommandot och The Way of All Flesh när galan infördes 1929.

Men i år gissar MovieZine på: Colin Firth - "The King's Speech"

Ett ganska säkert val. Redan flerfaldigt prisbelönad, tidigare Oscarsnominerad och spelar dessutom en historisk person i ett brittiskt kostymdrama! Någon av de andra kan skrälla (troligen Franco som även hyllats för rollen i "Howl") men Eisenberg är för ung, Bridges fick häromåret och spelar dessutom en roll John Wayne redan vunnit för och Bardem har redan Oscar och spelar i en (för sammanhanget) ganska anonym film.

Vilken tror du vinner?

| 24 februari 2011 11:45 |