Film

Skribent

Andreas Samuelson

17 februari 2011 | 11:50

Nedräkning till Oscarn: Bästa dokumentär

Den 27 februari är det äntligen dags för Oscarsgalan och fram till dess kommer MovieZine göra en presentation av nomineringskategorierna, en ny varje dag.

Idag kollar vi närmare på de fem nominerade dokumentärfilmerna som samtliga har lyckas förmedla en verklig historia. De lyckligt utvalda i kategorin Bästa dokumentär som blev nominerade är...

1. Exit Through the Gift Shop

Regissörer:

Banksy

Jaimie D'Cruz

Berättarröst: Rhys Ifans

En fransk amatörfilmare börjar av en slump filma gatukonstnärer över hela världen. Efter ett tag träffar han den största av dem alla - Banksy. Denne inser dock att fransmannen inte vet vad han sysslar med och situationen förändras.

2. GasLand

Regissörer:

Josh Fox

Trish Adlesic

Vatten som brinner och djur som tappar päls. I kampen mot allt fler gasutvinningar på USA's landsbyggd, står invånarna maktlösa.

3. Inside Job

Regissörer:

Charles Ferguson

Audrey Marrs

Berättarröst: Matt Damon

En dokumentär som pedagogiskt och kronologiskt redogör filmen för mekanismerna som ledde fram till finanskraschen hösten 2008 och för krisens efterspel.

4. Restrepo

Regissörer:

Tim Hetherington

Sebastian Junger

Nära och drabbande bilder från en av de farligaste utposterna i krigets Afghanistan. Ur ett markperspektiv skildras en amerikansk pluton under femton månader av strategier, strider och ständig livsfara men också de tankar kring tillvaron som uppstår i väntan däremellan.

5. Waste Land

Regissörer:

Lucy Walker

Angus Aynsley

Dokumentär om den i New York bosatte brasilianske konstnären Vik Muniz, som åker till Rio de Janeiro för att göra ett konstprojekt med återvunnet material från Jardim Gramacho - världens största soptipp - som ligger utanför Rio. Pengarna han tänker tjäna på försäljning av konstverken vill han ska gå tillbaka till människorna i Jardim Gramacho. En handfull arbetare från soptippen involveras i konstprojektet och deras perspektiv på livet förändras.

Förra årets vinnare: "The Cove" - Louie Psihoyos, Fisher Stevens

Tidigare vinnare: Man on Wire (2008)
En obekväm sanning (2006)
Pingvinresan (2005)
The Fog of War (2003)
Bowling for Columbine (2002)
The Last days (1998)
When We Were Kings (1996)
Jag är framtiden (1993)
Artie Shaw (1986)
The Times of Harvey Milk (1984)
Harlan County, U.S.A. (1977)
I frihetens namn (1974)
The Hellstrom Chronicle (1971)
Woodstock (1970)
Krigsspel (1966)
Det nakna folket (1961)
Det vilda serengeti (1959)
Den vita vildmarken (1958)
Desert Victory (1943) fick den första statyetten när priset infördes men special-Oscars delades ut till Kukan och Nattbombare 1942.

Men i år gissar MovieZine på: "Inside Job"

En kaxig, kontroversiell film som är relevant inte bara i USA utan även resten av världen och petar i ett brännhett, känsligt ämne. Möjlig konkurrens av "Restrepo" och "GasLand" även om "Exit Through the Gift Shop" är den personliga favoriten.

Vilken tror du vinner?

| 17 februari 2011 11:50 |