Film

Skribent

Andreas Samuelson

15 februari 2011 | 17:41

Nedräkning till Oscarn: Bästa animerade

Den 27 februari är det äntligen dags för Oscarsgalan och fram till dess kommer MovieZine göra en presentation av nomineringskategorierna, en ny varje dag.

Idag kollar vi närmare på de tre nominerade animerade filmerna som har gjort något utöver det vanliga för animationsgenren. De lyckligt utvalda i kategorin Bästa animerade som blev nominerade är...

1. Draktränaren

Regissörer:

Dean DeBlois

Chris Sanders

Röster: Jay Baruchel, Gerard Butler, Craig Ferguson, America Ferrera, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, T.J. Miller, Kristen Wiig

DreamWorks Animations "Draktränaren" har blivit en succé bland såväl filmkritiker som publiken. Här kombineras eldsprutande action, storslagna äventyr och skratt till en fängslande och ovanlig historia. Hicke är en ung viking som trotsar traditionen när han blir vän med en av sina värsta fiender - en vildsint drake som han kallar Tandlöse. Tillsammans tvingas detta omaka par att kämpa mot alla odds för att rädda sina världar.

Trivia: I boken filmen bygger på var draken mycket större och Hiccups kärleksintresse Astrid var inte med.

2. Illusionisten

Regissör:

Sylvain Chomet

Röster: Jean-Claude Donda, Eilidh Rankin

Handlar om ett utdöende släkte varietéartister vars plats i rampljuset stjäls av de uppkommande rockbanden i 60-talets Storbritannien. En fransk trollkarl reser genom England i jakt på arbetstillfällen och hamnar i Skottland. Han lär där känna en ung flicka som lämnar sin hemby och följer med honom till Edinburgh. 

Trivia: Bygger på ett ofilmat manus av Jacques Tati, som huvudkaraktären gjorts efter.

3. Toy Story 3

Regissör:

Lee Unkrich

Röster: Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Ned Beatty, Don Rickles, Michael Keaton, Wallace Shawn, John Ratzenberger, Estelle Harris, Timothy Dalton, Whoppi Goldberg

I "Toy Story 3" återvänder Woody, Buzz Lightyear och resten av Toy Story gänget i ett helt nytt äventyr, och denna gång får de sällskap av ännu fler leksaker - både mjuka och hårda - bland andra den högfärdige igelkotten Herr Kotten, den jordgubbsdoftande björnen Teddy, och Barbies nya beundrare Ken, som är lika charmig som han är fåfäng. Andy har vuxit upp och förbereder sin resa till college, medan Woody, Buzz, Jessie och resten av hans trogna leksaker undrar vad som kommer hända med dem. Men genom ett misstag råkar de hamna på ett dagis och snart är de indragna i ett nytt och helvilt äventyr!

Trivia: Manuset tog 2½ år att skriva. Dockan Ken bär 21 stycken olika outfits i filmen. Det är 302 olika karaktärer i filmen. Unkrich inspirerades av diverse fängelsefilmer till dagiset i filmen. Filmhistoriens bäst säljande animerade film någonsin (räknat 2010).

Förra årets vinnare: "Upp" - Pete Docter

Tidigare vinnare: Wall-E (2008)
Råttatouille (2007)
Happy Feet (2006)
Wallace & Gromit i Varulvskaninens förbannelse (2005)
Superhjältarna (2004)
Hitta Nemo (2003)
Spirited Away (2002)
Shrek (2001) fick den första statyetten då priset infördes men special-Oscars har delats ut till Toy Story (1995), Vem satte dit Roger Rabbit? (1988) och till Walt Disney för Snövit och de sju dvärgarna (1938).

Men i år gissar MovieZine på: "Toy Story 3"

Svår då uppföljare inte är så populära hos Akademin men det kan bli en statyett för att hedra hela serien och de andra nominerade känns inte som tillräckligt starka kort.

Vilken tror du vinner?

| 15 februari 2011 17:41 |