Serie

Skribent

Patrik Jonsson

13 september 2010 | 17:04

Nedräkning för "Boardwalk Empire"

Söndagen 19 september är det magiska datumet för premiären av kanske den mest intressanta TV-serien, "Boardwalk Empire". Patrik berättar här vad vi kan se fram emot!

Jag tänkte att vi skulle ta oss en närmare titt på de fem största och mest intressanta serierna som har premiär i USA nu till hösten. Det är faktiskt i skrivande stund endast en till två veckor kvar till sändning för dem och den serie jag tänkte börja med är först ut till sändning, nämligen "Boardwalk Empire".

"Boardwalk Empire" är nog den serie som de allra flesta ser mest fram emot, Martin Scorsese står för regin av det första avsnittet som han även producerar. Dessutom har han själv sagt att han gärna återvänder till serien i en eventuell framtid, om nu serien får en fortsättning. Pilotavsnittet kommer dessutom att vara 73 minuter långt. Men det är inte bara Scorsese som är ett känt och välrespekterat namn med "Boardwalk Empire". Terence Winter, en av skaparna av "The Sopranos" har skrivit och producerat ett par avsnitt och även Tim Van Patten har skrivit och regisserat en del avsnitt. Tim Van Patten är inte vem som helst i TV-sammanhang, på hans minst sagt imponerande meritlista återser vi arbeten med serier som "The Wire", "Deadwood", "Rome", "The Sopranos" och nu senast "The Pacific"!

"Boardwalk Empire" är baserad på Nelson Johnsons bok "Boardwalk Empire : The Birth, High Times and Corruption of Atlantic City" och serien tar sina första steg 1920 i just Atlantic City under ett rådande spritförbud. Där får vi följa stadens mäktigaste man Enoch "Nucky" Thompson, som gestaltas av ingen mindre än Steve Buscemi, som är en korrupt politiker vilken leder ett enormt imperium av spritsmuggling. I hans " affärskrets " ingår mindre trevliga personligheter som Al Capone och Lucky Luciano. Självklart så sitter inte Nucky Thompson ohotad på sin tron, förutom ett ständigt och ihärdigt övervakande av FBI så finns det personer i hans närhet som mer än gärna vill se honom störtad eller likviderad.

I övriga roller så ser vi bl.a Michael Pitt ("Funny Games") som Nucky's skyddsling Jimmy Darmody, Nucky's bror Elias spelas av Shea Whigham. Stephen Graham spelar Al Capone och Michael Shannon spelar FBI-agenten Nelson Van Alden.
 
"Boardwalk Empire" kommer att sändas på HBO och har premiär söndagen den 19/9 i USA. Men misströsta dock inte mina vänner. Som vanligt då det gäller HBO:s serier så kommer Canal+ att börja sända serien den 1:a November nu i höst. Vilken kanal i Sverige som sedan "eftersänder" serien kvarstår dock att se. Men förhoppningsvis så blir det SVT, det blir nog en längre väntan tills dess.
 
För mer information om serien kan ni gärna besöka HBO:s hemsida för "Boardwalk Empire".

| 13 september 2010 17:04 |