Film

Skribent

Andreas Samuelson

27 november 2023 | 12:00

Nattens TV-tips: Två sexiga stjärnor skiner i skruvad, pastellfärgad romcom från 2003

Det slår gnistor om Ewan McGregor och Renée Zellweger i den 1950-talsinspirerade romantiska komedin ”Down with Love”. Se den på SVT1 i natt.
En del skådespelare är helt enkelt för perfekta tillsammans för att inte mötas på film. Ett exempel är Ewan McGregor och Renée Zellweger vars kemi och gemensamma utstrålning gör att det slår gnistor i den skruvade romantiska komedin ”Down with Love” (2003).
 
Filmen är en pastisch på 1960-talets amerikanska antisex-komedier, ofta med Rock Hudson och Doris Day. Typiskt för genren följer vi en kvinna som marknadsför kvinnlig självständighet för att kontra manliga kvinnoförförare. I detta fall är hon (Zellweger) författare till titelboken och han en playboy och journalist (McGregor). Ni kan ju gissa vad som händer sedan.
 
Det är en underskattad liten romcom som tyvärr varken gick hem hos kritiker eller publik när den släpptes men uppnått kultstatus på senare dagar. Den driver friskt med genren och har med imponerande medel återskapat 1960-talskänslan med allt från kostym och scenografi till suddiga bakgrunder i bilscener.
 
McGregor och Zellweger är inte oväntat ett suveränt, sexigt par och som färska från ”Moulin Rogue” respektive ”Chicago” så avslutas det hela självklart med ett härligt musikalnummer. Peyton Reed (”Bring It On”, ”Ant-Man”-filmerna) har regisserat och andra sevärda skådespelare är David Hyde Pierce (efter ”Frasier”), Sarah Paulson (innan Ryan Murphys produktioner), Rachel Dratch (”Saturday Night Live”), Jeri Ryan (”Star Trek”) och Melissa George.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Down With Love”:
 
• Ikväll på SVT1 23.55
• Streama på SVT Play
• Streama på Disney Plus
• Hyr/köp på iTunes och liknande tjänster
| 27 november 2023 12:00 |