Film

Skribent

Andreas Samuelson

28 november 2023 | 06:00

Nattens TV-tips: Miljonsuccén som förvandlade Sandra Bullock till romcom-drottning

Flera år innan hon blev respekterad Oscarsvinnare så spelade Sandra Bullock sin första huvudroll i en romcom - miljonsuccén "Medan du sov”. Se den på TV12 i natt.
Det är svårt att tänka sig en tid när Sandra Bullock inte var en av våra största filmstjärnor men skådespelaren filmdebuterade redan 1987 och hankade sig därefter fram på biroller och B-filmer. Det var med actionsuccén ”Speed” (1994) som världen fick upp ögonen för henne och året därefter fick hon sin första, stora huvudroll i en romcom - ”Medan du sov”.
 
Hon spelar spärrvakten Lucy som är hemligt förälskad i en stilig tunnelbaneresenär (Peter Gallagher). När han faller ner på spåret efter ett rån räddas han av Lucy och körs medvetslös till sjukhuset. Väl där misstas Lucy för hans fästmö vilket leder till en rad förvecklingar - och en relation till mannens bror (Bill Pullman).
 
Filmen blev en enorm framgång som drog in 182 miljoner dollar, på en 17 miljoners budget och gav Bullock hennes första Golden Globe-nominering. Den etablerade henne dessutom som huvudrollsmaterial och den nya drottningen av romcoms. Tur för henne att både Julia Roberts och Demi Moore erbjöds rollen men tackade nej.
 
Filmen är regisserad av Jon Turteltaub (”Cool Runnings”, ”National Treasure”-filmerna) och i andra roller medverkar veteraner som Peter Boyle ”Det våras för Frankenstein”) Jack Warden (”Himlen kan vänta”), Glynis Johns (”Mary Poppins”), Micole Mercurio (”Flashdance”) samt Michael Rispoli (några år innan ”Sopranos”).
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Medan du sov”:
 
• I natt på TV12 02.35
• Streama på Disney Plus
• Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster
| 28 november 2023 06:00 |