Film

Skribent

Andreas Samuelson

31 mars 2024 | 08:00

Är du redo för intensiv spänning? Se 1994 års bästa thriller på TV i natt

Under ett starkt filmår lyckades den här effektiva John Grisham-filmatiseringen imponera både publik och kritiker. Se den på TV inatt.
John Grisham var tveklöst en av de populäraste författarna att filmatisera under 1990-talet med titlar som ”Firman”, ”Pelikanfallet” och ”Juryn - A Time to Kill”. Ändå är ”Klienten” fortfarande en av de allra bästa - trots att den har hela 30 år på nacken.
 
Handlingen inleds i Memphis där elvaårige Mark (Brad Renfro) blir vittne till en maffiaadvokats självmord. Snart är både åklagare (Tommy Lee Jones) och skurkar ute efter Mark och den information advokaten avslöjat och endast en avdankad advokat (Susan Sarandon) verkar kunna hjälpa honom.
 
Filmen är regisserad av mångsidige Joel Schumacher, som gjort allt från ”The Lost Boys” till ”Batman & Robin”. Detta är definitivt en av hans bästa, mycket tack vare en imponerande ensemble. I biroller ser vi Mary-Louise Parker, Anthony LaPaglia,  J. T. Walsh, Anthony Edwards, Ossie Davis, William H. Macy och Dan Castellaneta (Homer Simpson).
 
Sarandon Oscarsnominerades för sin roll men det är främst Renfro som imponerar i sin filmdebut. Både Sarandon och speciellt Schumacher var imponerande av den unga aktören:
 
- Jag tror att Brad hade levt väldigt mycket när han var tio och hade upplevt många, många känslor. När en skådespelare för med sig den känslomässiga upplevelsen till sin talang, så uppstår en ärlighet ur den förståelsen, sade regissören till People.
 
Renfro hade dock en alltför kort karriär som kantades av brott och droger innan han avled av en överdos 2008 endast 25 år gammal.
 
Det är en intensivt spännande thriller och en av 1994 års bästa filmer som är värd att se - eller se om - inte minst för att hedra minnet av både Renfro, Schumacher (som avled 2020) och framlidna karaktärsskådespelarna Walsh och Davis.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Klienten”:
I natt på TV3 00.00
Streama på Disney+
Hyr/köp på iTunes
| 31 mars 2024 08:00 |