Spel

Skribent

David Grundström

29 september 2017 | 13:35

Nästa minikonsol blir Commodore 64

Världens mest sålda datormodell kommer tillbaka i miniformat. Under 2018 kommer du ha möjlighet att skaffa en C64 Mini med 64 stycken spel förinstallerade!
Växte du upp på 80-talet så hade du, eller någon i din närhet, med största sannorlikhet en Commodore 64. Det är världens mest sålda datormodell genom tiderna. Originellt släppt 1982 så var det den kraftigaste persondatorn på marknaden och blev snabbt en viktig plattform för spel och spelutveckling.
 
Nästa år har du möjlighet att återupptäcka denna milstolpe inom datorhistorien, för inspirerat av de minikonsoler som börjat släppas (exempelvis SNES Classic Mini som släpps idag!) så kommer nu en miniatyr av denna maskin.
 
 
C64 Mini heter maskinen, som kommer vara hälften så stor som den ursprungliga produkten. Den kommer, passande nog, att lanseras med 64 stycken förinstallerade spel. Bland annat "Uridium", "Paradroid", "Hawkeye", "Nebulus" och "Monty Mole". Maskinen skeppas med en klassisk joystick som kopplas in via USB, och har ett HMDI-uttag för att kunna användas med moderna bildskärmar.
 
Häftigast om du frågar mig är dock möjligheten att själv kunna programmera spel i språket BASIC, något som var en grundstapel för Commodore 64 - och någonting som blev inkörsporten till programmering för många unga nördar under 80-talet.
 
C64 Mini kommer ligga på cirka 70 euro och släpps under tidiga 2018. Vad det svenska priset landar på vet vi inte riktigt ännu. För mer information kring produkten kan du spana in dess officiella sida.
 
Vad har du för minnen av Commodore 64? Kommentera nedan.
| 29 september 2017 13:35 |