Serie

Skribent

Alexander Kardelo

23 mars 2018 | 12:00

Nästa "Genius" blir en kvinna

Efter Einstein och nya säsongen om Picasso har seriens skapare ett kvinnligt geni i åtanke.
National Geographics första dramaserie "Genius" visade sig vara ett genidrag för kanalen. Serien knep 10 Emmy-nomineringar, och Geoffrey Rush som spelade relativitetsteorins fader Albert Einstein fick även en Golden Globe-nominering.

I vår kommer den andra säsongen, "Genius: Picasso", som följer Pablo Picassos liv från vaggan till graven. Antonio Banderas spelar den excentriske, spanske konstnären. Och det saknas knappast historiska genier att fylla ut ytterligare några år av denna antologiserie. Showrunnern Ken Biller berättar för mig att han redan har ett namn för säsong 3:

- Jag kan inte säga vem, men jag kan säga att det blir en kvinna. Vi är väldigt nära att bestämma oss nu.

Biller avslöjar dock att det finns vissa begränsningar, när till exempel Nina Simone eller Madonna kommer på tal under pressträffen i spanska Málaga.

- Det skulle vara mycket svårare för oss att göra en levande figur, eller försöka få rättigheterna till musik. Vissa teman och personer kommer med sina hinder. Sedan finns det kreativa begränsningar: kan vi berätta en tio timmars historia om någon?
 

Samantha Colley i första säsongen av "Genius". Hon återkommer i en ny roll i årets avsnitt.
 
Skådespelerskorna Poppy Delevingne och Samantha Colley medverkar i nya "Genius" som två av kvinnorna i Picassos liv. De har egna förslag på kvinnliga genier:

- Det skulle bli en rätt så deprimerande berättelse, men jag skulle vilja se Sylvia Plath som nästa geni, säger Delevingne.

Colley håller med om den amerikanska poeten Plath, som tog sitt liv bara 30 år gammal:

- Jag säger också Sylvia. Jag vill inte säga några av namnen jag tänker på, för det kanske är den de har valt, svarar hon hemlighetsfullt.
 
 
Fler intervjuer kommer publiceras inför den andra säsongen av "Genius", som börjar sändas på National Geographic den 24 april.
| 23 mars 2018 12:00 |