Film

Skribent

MovieZine

12 september 2016 | 17:00

Namninsamling vill förhindra att enbart vita människor får rollerna i kommande "Mulan"

85 000 människor har redan skrivit under.
För några dagar sedan rapporterade vi om att inte bara Disney, utan nu även Sony, planerar att göra en live-action-version av "Mulan". Variety skrev att Sonys version kommer att spelas in i Kina, med mestadels kinesiska skådespelare i rollerna.

Tidigare i år lanserades en namninsamling med syfte att stävja så kallad "whitewashing" i Hollywood-produktioner, och nu har den nått 85 000 underskrifter. Skaparen Natalie Molnar skriver:

- Att ge vita skådespelare och skådespelerskor roller som från början varit tänkta för färgade personer har en direkt och skadlig inverkan på både filmen och dess publik. Whitewashing implicerar att färgade människor inte kan vara hjältar (även om de då och då får vara skurkar eller bikaraktärer), vilket gör det mycket svårare för ett oräkneligt antal barn runt om i världen att se sig själva i historierna de älskar, och gör det svårt för dem att tro att de också kan göra skillnad.

Det senaste uppmärksammade fallet av "whitewashing" drabbade Yimou Zhangs film "The Great Wall", där Matt Damon spelar huvudrollen. 
| 12 september 2016 17:00 |